Închide

Propunere inedită prin care se încearcă salvarea industriei Horeca la Cluj, puternic afectată de pandemie: parcările ar putea fi transformate în terase

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - apr. 10, 2021 0 505

Propunere inedită prin care se încearcă salvarea industriei Horeca la Cluj, puternic afectată de pandemie. Parcările ar putea fi transformate în terase.

Propunerea vine din partea organizatorului de evenimente Andi Daiszler, care spune că a cerut ieri Direcției de Sănătate Publică, după discuții cu Instituția Prefectului și Primăria Cluj-Napoca, emiterea unui aviz asupra propunerii de transformare a unor locuri de parcare din oraș în terase oferite operatorilor Horeca din vecinătatea acestora. Primăria ar urma să închidă cu garduri de protecție anumite locuri de parcare solicitate de aceștia.

Propunerea are o serie de argumente, pe care Daisler le enumeră: localuri fără terase, care, deci nu pot funcționa, ar putea din nou servi clienților mâncare sau băutură, spațiile în aer liber neîngrădite sunt ferite de contagiune, vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigura flux continuu, ”chiar și o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferență pentru mulți patroni de localuri”, măsura ar urma toate traseele de avizare și ar întări strategia orașului de renunțare la spațiile de parcare și de folosire a mijloacelor alternative de transport, ar scădea viteza medie în zonă și deci poluarea și ar fi o ”premieră națională care ține cont de toate recomandările personalului medical”, cum ar fi distanțarea socială și monitorizarea.

Există și argumente contra – pierderea încasărilor din parcări pe durata weekendului, dar aceasta ar fi neglijabilă, susține Daisler, ”întrucât în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puțin cu mașina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite”. În plus există riscul îngrămădirii mai multor mese decât permite spațiul, dar în acest caz ”fiecare local va fi responsabil și va anunța primăria printr-o declarație care locuri de parcare și le asumă și câte mese/locuri încap acolo, poliția locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri”, arată el.

”Doar la nivelul Clujului, estimările tind către aproape 100 de operatori economici care ar primi un sprijin real, în conformitate cu reglementările aferente stării de alertă și de combatere a răspândirii infectărilor cu COVID-19, prin permiterea acestora să-și continue activitatea într-o manieră sigură”, arată Daisler, care ilustrează propunerea cu o imagine din New York unde o astfel de măsură a fost încurajată încă de anul trecut, în plină stare de urgență. ”Măsuri similare se aplică de luni bune în Germania, Danemarca, Suedia”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu