Închide

Propunere: ar putea fi interzise deplasările în spații publice

Actualitate by Mihai Prodan - mart. 20, 2020 0 1024

E groasă: românii ar putea fi obligați să stea în casă, forțat, în timpul pandemiei de coronavirus; n-ar fi prima țară care ia această decizie.

O propunere de hotărâre redactată azi a grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase din România, condus de Raed Arafat, propune interzicerea deplasării persoanelor în afara domiciliului sau reședinței, cu doar câteva excepții – deplasarea între domiciliu și locul de muncă doar dacă activitatea profesională este esențială și nu poate fi rezolvată la distanță, consult medical de specialitate care nu poate fi amânat, deplasările pentru cumpărături de strictă necesitate la magazine din zona de domiciliu, deplasările pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, copii sau persoane vulnerabile sau ”alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control”. Alte două excepții, conform propunerii, sunt deplasările scurte lângă domiciliu ”pentru desfășurarea de activități fizice individuale în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă” și respectiv plimbarea animalelor de companie.

”E o propunere în acest moment”, confirmă prefectul Mircea Abrudean, cel care coordonează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. ”Până nu este oficializat prin Hotărâre de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență nu are valoare și nu se aplică”.

Grupul de Comunicare Strategică a confirmat existența acestei propuneri, dar susține că documentul nu menține data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor.

Astfel de decizii de rămânere în case au fost luate deja în mai multe țări; în Statele Unite de exemplu, guvernatorul Californiei a emis ieri un ordin de ”rămânere la domiciliu” pentru toţi locuitorii statului, care are o populație de două ori mai mare decât a întregii Românii, adică 40 milioane de persoane, arată Reuters. Guvernatorul Gavin Newsom a spus în urmă cu câteva ore că previziunile arată că mai bine de jumătate, adică 56% din populația statului, e așteptată să contracteze noul coronavirus Covid-19 în următoarele opt săptămâni, iar numărul celor spitalizați ar urma să solicite sistemul medical cu nu mai puțin de 20.000 de paturi suplimentare de spital față de cât e acum pregătit sistemul să ofere.

UPDATE Raed Arafat vine cu explicații privind această propunere. Le redăm integral:

 

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuților din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri să fie luate, amânate sau respinse.
Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.
Cert este ca și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.
Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.
De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări.
Din păcate iresponsabiliateta persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat coect și în liniște.
Pe de altă parte chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare