Închide

Proprietarii fermei de pui din Florești contraatacă: Primăria e vinovată! Dacă plătește relocarea, ne mutăm!

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 02, 2016 1 732

Autoritățile din Florești au pornit recent o campanie de controale la ferma de pui din comună, după ce locuitorii de la blocurile de locuințe amenajare în zonă au bombardat primăria cu sesizări potrivit cărora nu mai suportă mirosul generat de acest obiectiv. Cei care operează ferma au fost sancționați, iar obiectivul nu a primit deocamdată autorizație de mediu. Proprietarii fermei spun însă că primăria este vinovată pentru situația din Florești deoarece a autorizat blocuri într-o zonă industrială, fără să respecte normativele legale și, ca să mascheze acest fapt duce o campanie de intimidare și presiune împotriva fermei. În plus, proprietarii spune că sunt pregătiți să-și relocheze activitatea, cu condiția ca primăria să plătească costurile aferente.

AICI, ce spune primarul la finalul lui iulie despre ferma de pui din Florești:

E gata coșmarul floreștenilor de lângă ferma de pui? Rămasă fără autorizație, ferma nu mai are efective. Primarul Șulea: “La controlul de astăzi s-a constatat faptul că nu mai sunt pui în spațiul de creștere, iar așternutul specific nu mai există în mai multe locații”

Amendă de 20.000 de lei pentru ferma de pui din Florești după ce i-a expirat autorizația de mediu

Printr-un comunicat de presă, proprietarii fermei de pui, au spus public că, de fapt, situația generată în comuna Florești unde oamenii sunt nemulțumi de mirosuri a apărut din vina primăriei.  „Pentru a-și ascunde propria culpa, autoritățile duc o campanie de dezinformare a publicului, dând vina pe ferme, și de hărțuire a operatorilor acelor ferme, cu controale și măsuri abuzive, ca și cum acestea ar fi vinovate. În realitate, ferma operata de Bravinvest cât și alte ferme în aceeași situație, există și functionează pe acele amplasamente dinainte de 1990, în zone declarate ca industriale, în care se interzice amplasarea de locuințe la mai puțin de un kilometru de ferme, tocmai pentru că prin natura lor acestea degaja mirosuri neplacute. Primăria Florești însă, în mod ilegal, a dat autorizații de construire de locuințe în apropiere, deși știa bine că încalcă legea și înșeală beneficiarii, iar celelalte autorități care au avizat sau care trebuiau să controleze actele Primăriei, în mod complice, au închis ochii la acest abuz, deși e amplu și repetat de mulți ani, ba chiar comițând infracțiuni în formă continuată, iar cetățenii au fost sistematic mințiți cum că, deși în zonă sunt ferme de animale, acestea ar urma ”curând” să se închidă și deci problema să se rezolve. Cei care opereaza aceste ferme nu au nicio vină ca autoritățile, în mod ilegal, au permis realizarea de locuințe în zona industriala cu interdicție de asemenea dezvoltări imobiliare. Fermele ar fi putut chiar să dea în judecată constructorii și Primăria și sp obțină prin instanță stoparea construirii și interzicerea utilizării ca locuințe a construcțiilor deja edificate. Dar nu au dorit să facă încă un rău celor care, de bună credință, înșelați de autorități cu promisiuni fără acoperire, au construit sau și-au achizitionat locuințe în zonă”, arată proprietarii femei de pui din Florești.

ferma inainte

situatie actuală

situatie actuală

Aceștia mai spuns că sunt pregătiți de o relocare, deși nu au nicio obligație în acest sens, cu condiția ca să nu suporte respectivele costuri. „Dacă Primăria și celelalte autorități doresc să rezolve intrarea în legalitate a locuințelor prin mutarea fermelor și transformarea regimului zonei din industrială în rezidențială, atunci trebuie să faciliteze mutarea acestor ferme și să acopere costurile de transfer într-o alta zona, declarată industriala și adecvată acestei destinații de complexe zootehnice”, mai spuns proprietarii fermei.

Pe fondul alegerilor locale de anul acesta, proprietarii susțin că primăria a pornit o campanie mediată de demonizare a femelor care se continuă în prezent cu una de presiune și șicane administrative care să forțeze mutarea sau închiderea fermelor. De fapt, spun aceștia, atât ferma cât și locuitorii din Florești sunt victime ale abuzurilor urbanistice ale autorităților, care ar merita investigate și sancționate de instituțiile abilitate.

„Ferma societ[ii Bravinvest avea toate autorizațiile necesare iar monitorizarea de mediu nu a relevat încălcarea prevederilor acestora sau a normelor legale, astfel că nu se puteau anula autorizațiile sau dispune legal sistarea activității, iar când autorizațiile urmau să expire nu existau temeiuri de refuz a reînnoirii lor. Atunci s-a încercat crearea artificială a unei situații de aparentă ilegalitate. Astfel, urmând să expire în 20 iunie 2016 autorizația integrată de mediu și cea de gospodărire a apelor, Bravinvest a depus în luna mai documentațiile pentru reînnoirea autorizațiilor. Cu toate acestea, autoritățile nu au emis încă noile autorizații, deși la inspecția pe teren nu s-au constatat modificări față de situațiile din trecut sau neconformități, și nici nu s-a comunicat că ar fi în neregulă documentațiile depuse. Prin aceasta întârziere, ferma a fost împinsă în situatia de a fi temporar fără autorizații valabile, pentru că cele vechi au expirat și cele noi nu au fost încă emise, și deci s-a creat pretextul pentru a fi forțată să ăți suspende activitatea pe motiv că nu e autorizată valabil, punând astfel Ferma în situația de a înregistra pierderi economice substanțiale. Agenția pentru Protecția Mediului nici acum, după mai bine de două luni, nu a emis noua autorizație integrată de mediu, și cum cea veche a expirat, Primăria Florești a amendat ferma iar Garda Națională de Mediu a dispus recent sistarea activității fermei până la obținerea unei noi autorizații. Desi apreciază măsurile ca abuzive, societatea a stopat din 27 iulie activitatea, știind că autoritățile de mediu sunt supuse unei puternice presiuni politice și mediatice ce explică atitudinea lor recentă. Este însă de precizat că între timp s-a obținut noua autorizație de gospodărire a apelor și nici reînnoirea celorlalte autorizații și avize, inclusiv a noii autorizații integrate de mediu, nu va mai putea dura prea mult, urmând la nevoie să se rezolve prin instanță. Prin urmare, activitatea fermei în mod normal se va relua curând, dacă între timp autoritățile nu facilitează, așa cum s-a mai discutat și s-a tot promis, mutarea fermei”, mai arată deținătorii fermei.

 

Un comentariu

  1. eu nu inteleg un lucru:
    Al cui e terenul?
    Daca e al fermei, patronu respectiv ar fi mult mai castigat sa il vanda ( valoare imobiliara mare) si sa isi faca el ferma unde o vrea. categoric va iesi in castig la aceasta afacere.

    Daca terenul e al primariei , si e concesionat firmei, situatia e similara. Primaria sa plateasca relocare fermei, iar terenul respectiv sa il vanda unui dezvoltator imobiliar, eventual jumate sa il faca parc.

    Financiar vorbind oricare din situatii ar fi, ar avea de castigat

Scrie un comentariu