Închide

Promisiunile premierului Ciolacu: 100 de kilometri de autostradă vor fi deschiși până la sfârșitul anului și în total 250 de kilometri până la sfârșitul anului viitor

Actualitate by Kristina Reştea - nov. 22, 2023 0 187

100 de kilometri de autostradă vor fi deschiși până la sfârșitul anului și în total 250 de kilometri până la sfârșitul anului viitor, au promis premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, miercuri, la Buzău la semnarea contractului pentru lotul 3 al Autostrăzii Moldovei A 7 Ploiești-Pașcani (319 km), conform Economedia. La peste 2 ani de la lansarea licitației (și după aproape 2 ani pierduți din cauza contestațiilor) miercuri, 23 noiembrie a fost semnat contractul pentru execuția lotului Pietroasele -Buzău (14 km.), constructorul Nurol din Turcia având un termen de 20 de luni pentru execuția lucrărilor. La semnarea contractului, premierul Marcel Ciolacu a transmis că lotul 2 de pe secțiunea Ploiești-Buzău este întârziere (lotul unde lucrează bulgarii de la Trace), iar pe restul șantierele sunt în termene sau chiar în avans :

,,Toate loturile sunt în derulare și în execuție în acest moment. Din informațiile mele, parcă doar la lotul 2 este o anumită întârziere unde unul dintre participanți (Mizil- Pietroasele, lotul Trace- Bulgaria) a și anunțat că va încerca să recupereze decalajul. În rest, pe toate loturile constructorii implicați sunt în termenele asumate și chiar le-au depășit. Anul acesta, domnul Grindeanu și echipa sa vor mai semna încă 60 de kilometri de autostradă și vor da în folosință 100 de kilometri de autostradă și drum expres. De foarte mult timp nu s-a mai întâmplat acest lucru în România…Din cifrele pe care le am eu, anul viitor o să finalizăm aproape 250 de kilometri de autostradă și drum expres. Anul acesta finalizăm 100 de kilometri și anul viitor 250 de kilometri, începem să ne ridicăm la așteptările românilor în ceea ce privește infrastructura”- premierul Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a confirmat ținta de 100 de kilometri de Autostradă și Drum Expres până la sfârșitul anului și încă 150 kilometri în 2024 (în total 250 de kilometri de drumuri de mare viteză până la sfârșitul anului viitor) și a anunțat că în câteva zile urmează să fie deschis, parțial lotul 2 de pe Autostrada A 0 Nord după care urmează Lotul 3 al Drumului Expres Craiova-Pitești, lotul 2 al Autostrăzii A 0 Sud (23 km.) și lotul Chețani-Câmpia Turzii pe A 3 Transilvania (16 km.), dar nu a mai menționat și Drumul Expres Oradea-A3.

Întrebat ce loturi pot fi deschise până la sfârșitul anului viitor pe Autostrada Moldovei, Sorin Grindeanu a spus că vor fi șase sau șapte loturi și anume primele două loturi pe secțiunea Ploiești -Buzău (49 km.), toate cele patru loturi dintre Buzău și Focșani (82 km) și, posibil ,,un lot de lângă Adjud” (n.r lotul 2 Focșani-Bacău) ,,noi avem 13 loturi, eu așa…să vă spun realist, dincolo de termenele date din contract, pot să spun că mă aștept ca anul viitor, deși nu sunt termene decât pe o parte (loturile 1,2 4 și 7) poate chiar șapte loturi, în jurul Adjudului între Focșani și Bacău, dar cele patru între Focșani și Buzău să fie finalizate și cele două care sunt conform contractului, între Ploiești și Buzău. Mi-aș fi dorit și lotul acesta dacă în urmă cu un an și ceva se semna contractul când am dat același câștigător. ” – ministrul Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor nu a ratat ocazia de a critica din nou Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) despre care a spus că a întârziat semnarea contractului cu Nurol : ,,s-a pierdut un an de zile din vina unor domni care nu răspund…și care nici măcar nu sunt magistrați și nu pot fi trași la răspundere. Eu cred, domnule prim ministru și colegii din Parlament că e momentul să ne uităm la răspunderea pe care trebuie să aibă și cei care întârzie lucrările de investiții “.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.