Închide

Proiectil de artilerie găsit sub un garaj în Mărăști

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 20, 2021 0 215

Un proiectil din al doilea război mondial a fost găsit ieri în timpul lucrărilor de demontare a parcărilor din Mărăști.

Proiectilul, cu diametrul de 100 de milimetri, a fost preluat de geniștii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj Andrei Biriș spune pentru actualdecluj.ro că astfel de descoperiri sunt frecvente și că pericolul e unul mic – pentru profesioniști, căci pentru public riscul rămâne unul real. ”Noi transmitem cu cel mai mare interes cetățenilor ca în cazul în care recunosc elemente de muniție sănu le atingă, chiar și ruginite, să se îndepărteze din zonă și să sune la 112”, spune el.

Proiectilul găsit ieri e unul ”din care se găsesc încă în mod uzual mai ales când se fac lucrări agricole sau de construcție”, completează Biriș, adăugând că e considerat unul care nu are un grad ridicat de periculozitate. ”E un proiectil dintre cele pe care le găsim în mod uzual, un proiectil de artilerie. În urma lucrărilor pentru dezafectarea garajelor persoanelor private, RADP a intevenit cu utilaje pentru îndepărtarea plăcilor de beton, cu pickamere, excavatoare ca să le elibereze, să amenajeze spațiul. pe timpul unor astfel de lucrăria fost descoperit acest proiectil, îngropat sub un garaj, în zona aleea Bârsei”.

El spune că astfel de proiectile se găsesc aproape zilnic în județ. ”Din păcate se găsec încă foarte multe, este o intervenție uzuală, din păcate se găsesc zilnic în județ, cu preponderență la lucrări agricole sau încep șantierele. Pe timpul războiului aici au fost foarte multe fronturi în județ și corpuri de armată prezente aici, s-a tras și nu explodau toate proiectilele, multe ricoșau din tancuri sau clădiri. Și bombe de aviație, care sunt și mai periculoase, se găsesc la câțiva metri în pământ”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu