Închide

Proiecte în domeniul HoReCa: Clujul și Bihorul au cele mai multe proiecte de unități de cazare, după campioana Constanța

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 21, 2022 0 232

Peste 670 de unități de cazare erau în proiect la nivel național în ultimele trei luni, arată datele monitorizate de consultanții de la IBC Focus. Doar unul din cinci proiecte e în lucru, celelalte fiind în diverse stadii de intenție și proiect, relatează Economedia. Clujul este unul dintre județele cu cele mai multe proiecte pe acest segment.

Mai precis, potrivit datelor monitorizate cu ajutorul platformei VICTA.ro, în perioada mai-august au fost identificate 673 unități de cazare la nivel național, arată informațiile publicate pe platforma proprie, HotelInvest. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 3,5 milioane mp și presupun o investiție estimată la 15,2 miliarde lei.

Constanța își menține titulatura de județ magnet pentru domeniul Horeca, cu un total de 129 unități de cazare. Un număr important de proiecte a fost identificat și în județele Cluj și Bihor (câte 56 de unități de cazare).

Sursa: IBC Focus

 

În ceea ce privește stadiile de execuție ale proiectelor, majoritatea se află în stadii incipiente (2 în intenție, 8 în proiectare, 427 în autorizare și 60 înainte de execuție). Doar unul din cinci proiecte se află în derulare (97 în construcție și 48 în amenajare).

În primul semestru din 2022 au fost identificate 1011 unități de cazare la nivel național. În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează tot Constanța, cu un total de 199 proiecte. Bihorul are 86 de proiecte și Clujul 79, potrivit HotelInvest.

În prima jumătate a anului, rezidențialul a fost domeniul care a atras cel mai mare interes din partea investitorilor, conform analizei semestriale IBC Focus. La nivel național se află, în diverse stadii, aproximativ 10.000 de astfel de proiecte. Podiumul este completat de sectorul industrial cu nici jumătate din numărul proiectelor rezidențiale și de investițiile de tip Hotel & Relaxare. Autorii studiului spun că cifrele „evidențiază faptul că turismul și-a revenit după perioada pandemică și interesul investitorilor începe, din nou, să prindă avânt”.

Proiectele noi identificate în S1 2022 sunt în creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut: +3%.

Datele Direcției Regionale de Statistică Cluj arată o revigorare a turismului local.

În luna iunie 2022, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 57525.
Comparativ cu luna mai 2022, sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 10,9%, iar față de luna iunie 2021 au crescut cu 54,4%. Din numărul total de sosiri, în luna iunie 2022, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 82,5%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 17,5%.

În primele șase luni ale anului, la nivelul județului Cluj au fost cazați 230424 turiști, din care 36214 turiști străini (reprezentând 15,7% din totalul turiștilor). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, numărul turiștilor străini a crescut de 4,2 ori. În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o turiștii din Europa (90,4% din total turiști străini).

Sursa: DRS Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.