Închide

Proiectanții vecini “cu susținere” la Primărie schimbă proiecte la urbanism

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 14, 2019 0 510

Un plan urbanistic de urbanizare a unui teren de peste un hectar situat pe strada Câmpului a primit recomandări pentru mutarea zonei de servicii deoarece deranja un vecin care are casă fix lângă. Vecinul în cauză s-a prezentat la urbanism și a cerut comisiei și proiectatului o altă abordare în așa fel încât să nu i se deranjeze intimitatea. Proiectul viza un teren de peste 1 hectar unde s-a propus amenajarea a locuițe cu maxim două iveluri, o zonă de dotări la strada Câmpului și o zonă verde în centrul mini ansamblului.

Arhitectul Sorin Scripcariu a propus Comisiei de Urbanism a Primăriei un Plan Urbanistic Zonal pentru reglementarea unui teren de peste 1 hectar adiacent străzii Câmpului pentru construirea de locuințe cu regim redus de înălțime, cel mult  două niveluri. Locuințele urmează să ocupe peste 6000 mp, fiind deservite de o subzonă de dotări pe 600 mp, și una verde de peste 500 mp. De asemenea, urmează să apară și o stradă nouă care să deservească zona de locuințe.

Proiectul a fost discutat la finalul anului de către Comisia de Urbanism a Primăriei. La ședință a participat și un vecin nemulțumit de felul în care a fost gândită zona de servicii care urmează să deservescă ansamblul de locuințe. Este vorba despre Daciana Bercan, proiectant care a lucrat cu Primăria Cluj pentru diverse proiecte publice – de exemplu cel pe Civitas Proiectare pentru proiectul bazei sportive din cartierul Gheorgheni, sau cel pentru noul cimitir din Someșeni.

Daciana Bercan a arătat comisiei de urbanism că este deranjată de faptul că zona de servicii ar urma să se facă în vecinătatea proprietății pe care o deține pe strada Câmpului și unde locuiește. Ea a arărat că nu dorește să pună piedici dezvoltării imobiliare din zonă sau proiectului însă a cerut ca zona de dotări să fie vecină cu altcineva și nu cu actualele case care există pe strada Câmpului.

Arhitetcul Sorin Scripcariu a precizat că rezolvarea găsită de el este cea mai onorabilă pentru proiect și a explicat că oricum a făcut o zonă mică pentru servicii. ”Am limitat zona de servicii la jumătate. Puteam să avem un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,8 dar avem 1,6 și un Procent de Ocupare a Terenului de 75% în loc de 45% cât avem noi”, a spus Scripcariu.

Arhitecții din comisie au cerut lămuriri cu privire la ceea ce se internționează de fapt să se facă la capitolul servicii. ”Ce servicii?”, a insistat arhitectul Adrian Iancu. ”Greu de zis”, a intervenit proiectantul Scripcariu. El a spus că deocamdată la această fază nu se pot enumera deoarece nu se știe exact ce lipsește în zonă, dar că dotările sunt raportate la regimul de înălțime a zonei.

Arhitectul Adrian Iancu a insistat și a subliniat că, atunci când apare ceva mare, nu mai știi cum locuiești și de aceea vecinii ajung îngrijorați. În plus, el a mai spus că a lucrat pe un PUZ similar și că, de fapt, POT-ul e maxim 40% pentru astfel de zone. Mai ales că Daciana Bercan a explicat că locuința sa este o casă cu o curte unde s-a mutat tocmai pentru intimitate.

”Adică zona să fie vecină cu oricine altcineva. Cum am spune că vecinul nostru e mai amărât decât vecinul vostru”, a comentat Scripcariu o eventuală mutare a zonei de servicii. Primarul Boc a intervenit și a ”tradus” situația pentru membrii comisiei: ”Adică fă la tine în curte și dacă faci la mine, spune măcar ce”.

Emanuel Cristian, beneficiar al PUZ-ului a spus că deocamdată nu s-a stabilit o direcție clară deoarece oricum zona de servicii nu se va face imediat. Daciana Bercan a mai dorit să intervină, subliniind că nu vrea să stopeze investitorul, însă Iancu a intervenit,  ”Daciana, gata, s-a rezolvat”, mai ales că proiectantul și beneficiarul s-au arătat dispuși să regândească amplasarea zonei de servicii.

O altă recomadare primită s-a legat de viitorul spațiului verde propus. Arhitetcul Romulus Zamfir, membru în comisie, a arătat că în forma actuală, doar ca spațiu verde prevăzut doar pe planșe, nu este garantată amenajarea sa sau întreținerea pe viitor. ”Te încurcă dacă e spațiu verde privat”, a remarcat arhitetcul. ”Cei 560 mp de spațiu verde poate fi cedat Primăriei, cu acces public nelimitat. Să veniți cu această propunere, dacă doriți”, a subliniat viceprimarul Dan Tarcea. Aceasta după ce beneficiarul documentației s-a arătat deschis ideii. În plus, Tarcea a arătat că drumul de incintă propus la 3-4 metri pentru viitorul ansamblu nu este bine capacitat și că el ar trebui să aibă un profil de 12 metri ca să deservescă cu adevătat viitorul ansamblu de locuințe.

În concluzie, proiectul a fost întors pentru modificări și urmează să se reîntoarcă la Comisie pentru votul final. Primarul Boc a mai subliniat că încurajează discuțiile cu vecinii deoarece ușurează etapele de aprobare a unor documentații de urbanism.

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu