Închide

Proiect inedit câștigat de județul Cluj: 53 de milioane de euro pentru un centru de testare și promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 21, 2020 1 1294

Administrația județeană anunță că a câștigat un proiect finanțat din fonduri europene, în valoarea de peste 53 de milioane de euro, prin care ar urma să fie dezvoltat un centru de testare și promovare a noilor tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome și tehnologia avansată.

Mai precis, proiectul „Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC)” urmărește să contribuie la consolidarea rolului asumat de județul Cluj în zonă inovativă. Printre cei care și-au manifestat deja interesul de a coopera în cadrul proiectului se numără Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Robert Bosch S.R.L. și Porsche Engineering România S.R.L.

 „Dincolo de faptul că proiectul reprezintă o premieră absolută pentru România, marele merit al acestuia e legat de faptul că va consolida și mai mult profilul Clujului de pol de creștere și dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând și componenta de testare a rezultatelor cercetării. El va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiții generatoare de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câștigat”, a transmis președintele Consiliului Județean Alin Tișe.

 Centrul de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC) va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilități precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului. Mai mult decât atât, Centrul va fi și un liant între mediul universitar, de cercetare/dezvoltare, mediul privat și cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune.

„Necesitatea acestei investiții derivă și din faptul că, la nivel regional și chiar național infrastructura de testare pentru sisteme și tehnologii destinate autovehiculelor autonome este inexistentă. Cu toate că la nivelul regiunii există companii și universități care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluții, acestea nu au posibilitatea de a testa soluțiile în condiții reale”, a mai transmis Tișe.

Beneficiarii direcți ai proiectului, a cărui componentă principală de testare, este propusă a fi amplasată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III din Jucu (foto sus si jos)), vor fi entitățile care dezvoltă soluții și tehnologii în domeniul mașinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri. Totodată, alți beneficiari direcți vor fi start-up-urile și spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul Centrului, dar și cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activitățile de inovare amintite.

Proiectul urmărește trei obiective, și anume: realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G; realizarea unei infrastructuri care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea unei infrastructuri – dotări și echipamente – sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare, precum și crearea infrastructurii și a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovării, comunicării, diseminării și inovației deschise, printr-o componentă multifuncțională dedicată care să găzduiască diverse prezentări, conferințe, seminarii și alte activități asemănătoare.

Sursa Foto: Consiliul Judetean Cluj

Un comentariu

  1. […] ! Proiect inedit castigat de judetul Cluj: 53 de milioane de euro pentru un centru de testare si promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome. Mai precis, proiectul „Centru de Inovare, Testare si Promovare Cluj (CITPC)” urmareste sa contribuie la consolidarea rolului asumat de judetul Cluj in zona inovativa. Printre cei care si-au manifestat deja interesul de a coopera in cadrul proiectului se numara Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Robert Bosch S.R.L. si Porsche Engineering Romania S.R.L. Sursa: actualdecluj.ro […]

Scrie un comentariu