Închide

Programele de mentorat în programare. Funcționează?

ActualitateDezvoltareITRecomandarea redacției by Actual de Cluj - iun. 15, 2021 0 424

Datorită Internetului, oamenii au acces la o sursă colosală de informații. Fiind foarte la îndemână, Internetul este de cele mai multe ori locul unde cineva își îndreaptă atenția pentru prima dată atunci când dorește să afle un lucru sau sau să învețe un skill nou.

Acest lucru se întâmplă cu atât mai des în cazul persoanelor ce vor să învețe programare. Găsim online materiale de toate tipurile de care ne putem ajuta în a învăța și înțelege programarea. Cu toate acestea, este oare suficient să răsfoim de unii singuri aceste materiale, în calitate de pasionați de programare?

Primul obstacol în a fi complet autodidacți este simplul volum uriaș de informații pe care îl putem accesa. Fiecare dintre noi are propriile preferințe legate de limbajul de programare, propriul stil de învățare și propriul ritm de asimilare al cunoștințelor. Odată ce ne găsim în mijlocul acestui ocean de cursuri și tutoriale online, ne poate fi extrem de dificil ne folosim de ceva util din care să înțelegem noțiunile mai avansate.

A ști să filtrăm toate informațiile găsite este un skill în sine, foarte necesar în ziua de azi

Altfel, am putea realiza că suntem copleșiți de cantitatea imensă de informații și am putea crede, în mod eronat, că avem de învățat mult mai mult decât ar trebui în realitate.

Al doilea obstacol în învățarea pe cont propriu este lipsa unui feedback. Chiar dacă tu înțelegi liniile de cod, lucru care de mult ori nu se întâmplă în totalitate, este foarte importantă o altă părere referitoare la programul scris de tine.

În primul rând, existența unui mentor sau profesor îți dă posibilitatea să pui întrebări, la care ți-ar fi mult mai greu să găsești singur răspuns online. În al doilea rând, mentorul îți poate sugera o altă metodă mai bună de rezolvare a unei probleme sau îți poate explica cum să optimizezi metoda implementată de tine.

Ajungând acum la programele de mentorat, ele par să vină doar cu avantaje. Materia este deja structurată de către un specialist cu experiență care a mai lucrat cu persoane aflate în procesul de învățare. Mentorul știe la ce probleme să se aștepte pe parcurs, și știe cum să motiveze și îndrume cursantul.

Ai grijă însă la ce program de mentorat te înscrii. Multe dintre aceste programe promit multe, dar nu oferă în schimb decât tutoriale video sau cursuri scrise de unde tu, în calitate de cursant, nu obții nimic în plus față de o documentare pe cont propriu. Ține minte că a copia cod și a compila cu succes un program nu înseamnă că ai învățat programare.

Un program de mentorat serios nu îți oferă rezolvările pe tavă, ci te pune să le gândești pe cont propriu. Un mentor bun doar te îndrumă și îți dă indicii. Soluția trebuie să fie rezultatul gândirii tale. Doara poți învăța. Drept consecință programele de mentorat de calitate necesită dedicare, muncă și seriozitate.

Concluzia este că, datorită avantajelor pe care le au, programele de mentorat sunt o soluție superioară învățării pe cont propriu. Prezența unui mentor care să îți ofere feedback,

clarificări și ajutor este extrem de importantă, mai ales pentru a înțelege noțiunile avansate de programare. Cu toate astea, documentează-te înainte de a te înscrie la un astfel de program și asigură-te că vei avea mentori alături de tine pe tot parcursul învățării.

În același timp, ia procesul în serios și fii pregătit să întâmpini și dificultăți, dar nu te da bătut. La final, vei fi extrem de satisfăcut de progresul pe care îl poți face, ca să nu mai vorbim de acel interviu pentru un post de programator la care vei fi chemat.

Dacă te interesează o cale de a învăța programarea fie pentru o olimpiadă școlară sau pentru a te angaja ca programator, accesează link-ul paginii noastre WellCode. Primele lecții sunt gratuite!

Pentru a afla părerile cursanților despre experiența WellCode, care au început deja acest drum spre o carieră de succes, click și navighează pagina noastră WellCode Păreri!

Sursa Foto: WellCode

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags