Închide

Programările online pentru pașaport, cel mai accesat serviciu pe platforma online a Ministerului de Interne

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 19, 2024 0 116

Un milion de români s-au programat online pentru obținerea pașaportului prin intermediul platformei electronice puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne, anunță MAI, care a marcat la începutul acestei săptămâni atingerea acestei cifre, potrivit instituției.

“Serviciul de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte prin platforma HUB de servicii a MAI a fost lansat la data de 20 martie 2023, noua platformă având ca efect imediat reducerea semnificativă a timpului de așteptare pentru depunerea documentelor și o interacțiune prietenoasă cu utilizatorul prin intermediul soluțiilor informatice intuitive. Dezvoltarea unui astfel de sistem modern a pornit de la necesitatea gestionării fluxului mare al cererilor cetățeniilor care solicită rapiditate și eficiență în obținerea documentelor de călătorie. Astfel, în platforma hub.mai.gov.ro a fost integrat și serviciul de verificare online a stadiului cererii de pașaport „Status pașaport”, care include notificarea cetățenilor prin SMS cu privire la momentul în care pașaportul simplu electronic se poate ridica de la ghișeele serviciilor publice comunitare de pașapoarte sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate”, arată MAI.

Platforma hub.mai.gov.ro. a fost lansată în urmă cu aproximativ un an și oferă mai multe servicii electronice, printre care obținerea cazierului judiciar sau a istoricului sancțiunilor rutiere, pentru care este nevoie de crearea unui cont. Acest lucru nu este însă necesar pentru programarea la Serviciul Pașapoarte, iar reprezentanții ministerului explică într-un clip postat pe internet că procedura este foarte simplă și rapidă.

“În doar un an de la operaționalizare, HUB-ul de servicii a fost accesat de peste 4,5 milioane de ori, fiind înregistrați 362.400 de utilizatori unici. Pe lângă posibilitatea de a se programa online pentru obținerea pașaportului, cetățenii mai pot obține online cazierul judiciar și istoricul sancțiunilor rutiere. Până în prezent, aproape 350.000 de cetățeni au obținut on-line certificatul de cazier judiciar și peste 210.000 de persoane au accesat online istoricul sancțiunilor rutiere. HUB-ul oferă un ghișeu unic de tip „one-stop-shop” pentru serviciile publice electronice ale ministerului, facilitând astfel accesul simplu și eficient la informații și resurse esențiale. Principalele beneficii pentru cetățeni sunt: timpul redus pentru obținerea documentelor și costuri zero”, a arătat MAI.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu