Vara aceasta va porni programul naţional de construcţie de creşe, urmând a fi construite trei tipuri – cu 50 de locuri, cu 70 de locuri şi 110 locuri, a anunțat Ministerul Dezvoltării. Autorităţile locale care depun proiecte trebuie să asigure terenul şi reţelele edilitare, fără a fi nevoie de co-finanţarea proiectelor, care va fi asigurată, în primă fază, din bugetul Ministerului, după cum arată ministrul Cseke Attila, citat de news.ro.

„Un program foarte important, pentru că infrastructura ante-preşcolară este o infrastructură lipsă în toate judeţele ţării, în toate conglomeraţiile urbane, e o lipsă acută de infrastructură de creşe. În martie am prezentat proiectul, nota conceptuală a fost prezentată public. Suntem în măsură, săptămâna viitoare, să avem studiile de fezabilitate pe cele trei niveluri de creşe – creşe cu maxim 50 de locuri, cu maxim 70 de locuri, creşe cu 110 locuri – aceste proiecte tip se vor derula din bugetul Ministerului Dezvoltării la început, CNI-ul va fi implementatorul acestui proiect. Cum avem studiul de fezabilitate pe aceste proiecte tip, le vom aviza în Comitetul Tehnico-economic la CNI, respectiv în Ministerul Dezvoltării şi preconizăm ca în această vară să aprobăm primele investiţii, care nu vor fi patru-cinci, ci vor fi zeci de investiţii de construcţie de creşe în toată ţara”, a declarat Cseke Attila.
Ministrul susţine că le-a cerut primarilor să depună solicitări la Compania Naţională de Investiţii acolo unde este nevoie de creşe, el subliniind că proiectele vor fi asigurate în primă fază din bugetul Ministerului Dezvoltării, fără a fi necesară co-finanţare din partea primăriilor, de la bugetele locale.
În schimb, administraţiile locale trebuie să pună la dispoziţie terenurile şi să asigure reţelele de utilităţi pentru viitoarele construcţii.