Închide

Program de protest pe final de săptămână: reuniune la Cluj cu sibienii din „Zona liberă de corupţie” şi manifestare tăcută în duplex Cluj-Sibiu

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 15, 2018 0 426

După luni de proteste şi marşuri prin oraş, în acest final de săptămână grupările civice propun o formă inedită de manifestare: două astfel de asociaţii informale de cetăţeni, una din Cluj şi una din Sibiu, se reunesc în „Capitala Transilvaniei” într-o „agoră”, vineri seara. Ziua următoare e programat un protest tăcut, în sistem duplex: o manifestare, în tăcere, în fața sediilor PSD din cele două orașe. Cei de la Cluj spuneau încă de la protestul de duminică, de mai mică amploare de această dată, că se pregăteşte o astfel de reuniune, iar câteva zile mai târziu anunţă şi programul.

Umbrela Anticorupție Cluj și Vă Vedem din Sibiu îi cheamă pe clujeni la o sesiune de discuții publice după modelul antic, pe subiectele de actualitate ale zilei. Întâlnirea are loc la Monumentul Memorandiștilor, vineri 16 februarie, la ora 20:00, împreună cu inițiatorii acțiunilor Agora din Sibiu. Subiectul acestei săptămâni ține de responsabilitatea civică personală și instituțională.

„Cu vreo două luni în urmă, când parcă intrasem cu toții în impas și începuseră să se radicalizeze în stradă și cei mai decenți dintre protestatari, niște oameni din Sibiu ne-au arătat că se poate protesta și altfel, fără înverșunare. Au trezit admirația întregii țări și de atunci sunt urmăriți și ei, la randul lor de multe-multe perechi de ochi, de peste tot, cum se înșiră cuminte în fața sediului PSD, în fiecare zi, cu punctualitate, la ora 12.00. Neclinitiți și perseverenți. Tot ei au adus un mod aparte de dezbateri în stradă, în Zona liberă de corupție Sibiu, din Piața Huet, în care oamenii se strâng concentric în jurul unui foc simbolic și discută despre subiectele de pe scena politică, care îi frământă.
Vineri și sâmbătă, câțiva dintre acești oameni frumoși, ne vor fi invitați în Cluj. Veniți să-i cunoașteți, să ne cunoaștem cu toții și să discutăm despre ceea ce putem face noi, ca cetățeni, pentru a stopa înaintarea pe această pantă alunecoasă pe care a luat-o la vale România noastră”, au transmis reprezentanţii Umbrelei Anticorupţie Cluj.

Ziua următoare, de la ora 12.00, lumea e chemată în faţa sediilor PSD în ambele oraşe – Cluj şi Sibiu.

„Au trecut două luni de proteste față de modificările aduse legilor justiției, cu mici victorii, dar și cu mari bătălii care ne așteaptă. Sâmbăta aceasta în Cluj și Sibiu ne unim forțele într-un protest comun, în tăcere, în fața sediilor PSD din cele două orașe. Este pentru prima dată când încercăm să asigurăm o transmisie duplex live. Venim cu mesaje printate/scrise de mână pentru retragerea modificărilor legilor justiției, pentru o justiție independentă și un cod penal care să apere cetățenii”, menţionează organizatorii .

 

Sursa imagine: Umbrela Anticorupţie Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.