Închide

Prins cu minciuna. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, declarații publice false

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 01, 2022 0 704

factual.ro, site de fact-checking specializat pe politici și declarații publice, prezintă o statistică care îl contrazice pe președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Recent, la Napoca Live, Alin Tișe a spus, între altele, că:

Am văzut recent o statistică de la DSP, în care spune că aproape 60% dintre beneficiarii serviciilor de sănătate publică sunt cetățeni români neclujeni. Este o mare problemă aici. Noi investim foarte mulți bani din bugetele proprii pentru spitale, dar majoritatea beneficiarilor nu sunt clujeni. (…) Dacă noi ne-am raporta cu spitalele pe care la avem în județul nostru strict numai la clujeni, sistemul de sănătate din Cluj cu tot ce înseamnă el clădiri, secții, dotări, ar face față cu brio. În momentul în care 60% vin din alte județe suplimentar, și este dreptul lor să vină, ei practic presează sistemul de sănătate, noi trebuie să facem față și la aceste provocări”.

Alin Tișe, șeful Consiliului Județean Cluj, este unul dintre politicienii care militează pentru regionalizarea și descentralizarea administrativă a României. În acest context, el a declarat că peste 60% din pacienții care apelează la sistemul de sănătate publică din Cluj-Napoca sunt din afara județului Cluj. Din cauza acestui procent ridicat, persoanele din județ nu ar mai putea beneficia de serviciile de sănătate asigurate.

Consiliul Județean Cluj are în subordine cinci spitale publice. La începutul lui 2022, instituția a aprobat la capitolul Sănătate un buget în valoare de 51.292.000 lei.

Potrivit cheltuielilor aprobate, sumele sunt destinate lucrărilor de renovare, achiziționare de aparatură și consumabile medicale.

La jumătatea acestui an, CJ Cluj a dispus o suplimentare bugetară în valoare de 4.645.000 de lei.

Un răspuns dat de Direcția de Sănătate Publică Cluj arată rata pacienților din afara județului Cluj care au apelat la serviciile medicale publice, oferite de 14 spitale din județ.

Potrivit DSP,  media pacienților din alte județe ale țării care apelat la serviciile din spitalele de stat din Cluj este de 27,87%.

Afirmațiile președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, sunt false. Proporția pacienților din afara județului Cluj care au apelat la spitalele publice din acest județ nu este de 60%, ci de 27,87%. Politicianul liberal a încerca să manipuleze o situație statistică pentru a gira ideea politică de descentralizare, mai menționează sursa citată.

Problemele sistemului sanitar din România sunt, însă, generalizate.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu