Primele spitale construite cu fonduri din PNRR se deschide la CLuj-Napoca și Bistrița, estimează Ministrul SĂnătății
ActualitateAdministrațieSănătateTop News by Actual de Cluj - nov. 15, 2024 1 356
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat la Cluj că estimează ca Spitalul de neurochirurgie și neurologie care se construiește în prezent în Cluj va fi gata la începul anului viitor.
„Mă bucur că în România se construiesc spitale după 30 de ani. La Cluj avem Spitalul de neurologie și neurochirurgie care este aproape finalizat se lucrează la partea de instalații interioare și dotări. Este un spital de 200 de milioane lei. Cred că e primul spital mare care se construiește în Cluj. Este primul proiect mare din PNRR, împreună cu cel din Bistrița, care, din extimările noastre va fi gata la începutul anului viitor. Avem mai multe șantiere în activitatea. Avem și centrele de mari arși, de la Trgu Mureș, București și Timișoara. Până la finalul anului viitor va fi gata cel din Timișoara”, a spus Alexandru Rafila la Cluj, în cadrul unei vizite din 14 noiembrie.
Lucrările la Centrul de Neurochirugie de pe Pasteur din Cluj au început în august 2022. Pe șantierul lucrării de peste 230 de milioane lei cu TVA lucrează companie Erbașu. Centrul urma să fie gata anul acesta.
Proiectul implică construirea de la zero a unui nou corp de clădire și legarea acestuia printr-o pasarelă de corpul vechi de clădire care este refăcut complet și recompartimentat.
Ce cuprinde spitalul:
Secția de Neurochirurgie va cuprinde 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri care pot fi asistate, având circuite funcționale și cu o separare completă a zonelor sterile de cele cu acces. Secția va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică.
Secția de Terapie Intensivă va avea în compunere 26 de paturi (în boxe a câte 2 sau 3 paturi) și va cuprinde o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Va permite o mai bună monitorizare a pacienților, gruparea acestora pe patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă, având circuite funcționale.
Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare care vor asigura o creștere a rulajului și condiții optime pentru intervenții neurochirurgicale specializate. Va avea sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor avea suplimentar coloanele pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe în vederea asigurării procesului de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.
Centrul de primire a urgențelor va cuprinde o zonă de examinare complexă a urgențelor (CT, RMN, Angiografie multiplanară), o sală hibrid multifuncțională, un salon de observare cu 4 paturi, camere de gardă, toate având circuite funcționale. Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor tehnici terapeutice noi: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, tratamentul endovascular în accidente cerebrale ischemice – tratamentul trombolitic iluminal, trombectomie endovascularăangioplastie, stenarea stenozelor arteriale cerebrale, tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare.
Potrivit Erbașu COnstrucții, șantierul 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐭𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 𝐍𝐞𝐮𝐫𝐨𝐯𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐍𝐞𝐮𝐫𝐨𝐜𝐡𝐢𝐫𝐮𝐫𝐠𝐢𝐞 din 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 era în luna octombrie la 85 % din lucrări executate.
Pai nu intele… asta e spital regional… celebrele spitale regionale ?