Închide

Primele imagini din adâncurile Lacului Știucii de la Săcălaia. Povestea lacului, de la pești uriași, la OZN-uri

Din județ by Actual de Cluj - sept. 07, 2021 0 240

O minunăție de lac se întinde la doi pași de Gherla, pe drumul spre Sic. De-a lungul timpului a fost denumit Lacul Somnului sau Lacul Știucii, după peștii care îl populează, iar localnicii îi spuneau pe vremuri lacul Sicului, după comuna din imediata apropiere.

Lacul a fost declarat monument al naturii, pe seama vegetației și faunei extrem de bogate, cu stufărişuri, păsări de baltă – raţe, corcodei, stârci și gâşte, pești – somni, știuci, carași, crapi, obleți, bibani.

Ziarul „Scânteia” din 12 martie 1963 anunța vestea cea mare: „Comisia monumentelor naturii a recomandat ca Lacul Sicului din Raionul Gherla să fie declarat monument al naturii. Acesta se evidenţiază prin suprafeţele mari cu apă, trestişurile abundente, nenumărate soiuri de peste şi păsări de baltă”.

Nu mulți au ocazia să vadă cum arată lacul în adâncuri. Privilegiat este însă un tânăr de 16 ani, din Gherla, care se pregătește să devină scafandru profesionist. Vlad Pop a făcut mai multe scufundări la Săcălaia, prilej pentru observații prețioase. „Am văzut multe, de la obleți cât degetul, până la un somn gigant!”, spune el (foto principală). „În primii 15 metri de la mal am observat un sol argilos, tare la atingere. Apoi, mai în larg, un sol argilos moale, ca un nor de argilă de 10-15 cm, sub el fiind sol tare din nou”.

Citește reportajul pe gherlainfo.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu