Închide

Primarul liberal care face presiuni la partid pentru ca Irina Munteanu să fie numită prefect de Cluj / Din PSD, Alexandru Cordoș se cere subprefect

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 06, 2022 0 779

Liberalii clujeni întârzie să-și asume o decizie privind numirea noului prefect de Cluj, după ce au insistat în coaliția de guverenare să ocupe ei această funcție, în detrimentul UDMR. Funcția va fi preluată, cel mai probabil, de actualul subprefect, Irina Munteanu, fostă angajată în Primăria Câmpia Turzii. Foarte insistent în privința numirii Irinei Munteanu este primarul din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, spun surele actualdelcuj.ro. Cei doi ar avea o relație foarte apropiată.

Inițial, în cărți pentru poziția de prefect s-a aflat Maria Forna (consilier județean PNL și unul dintre oamenii de încredere ai președintelui organizației liberale clujene, Daniel Buda). De asemenea, un alt nume vehiculat a fost cel al directorului de Dezvoltare din Primăria Cluj, Ovidiu Câmpean, un acolit al primarului Emil Boc.

În ultima ședință a conducerii PNL Cluj  – spune sursele Actual – s-a discutat și despre numirea noului prefect. Liderii organizației liberale clujene, ca să nu-și bată capul cu eventuale nemulțumiri din partea membrilor pretendenți la funcție, au apreciat că este indicat să fie numită Irina Munteanu, care ar avea „continuitate” la locul de muncă (și în favoarea căreia primarul Lojigan depune oricum un amplu efort de convingere).

Trebuie subliniat că Irina Munteanu se află în funcția de subprefect de pe vremea când liberalul Mircea Abrudean o ocupa pe cea de prefect. Mircea Abrudean, la rândul său, a beneficiat de sprijin din partea edilului din Câmpia Turzii, care i-a oferit calitatea de „angajat” în Primăria sa (adică de funcționar public), astfel încât Abrudean să se poată transfera din această postură, în funcția de prefect de Cluj (la momentul respectiv, ocuparea funcției de prefect impunea deținerea calității de „înalt funcționar public”, etichetă care în prezent nu mai este valabilă).

În prezent, Abrudean lucrează la Cancelaria premierului Nicolae Ciucă, astfel că e de aștepat ca de la acest nivel să întoarcă și el o mână de ajutor în privința numirii Irinei Munteanu în funcția de Prefect de Cluj.

De la PSD, Cordoș s-a cerut Subprefect, sau Secretar de Stat

Reamintim că în urma negocierilor din coaliția de guvernare, pozițiile din Instituția Prefecturii Cluj s-au împărțit astfel: funcția de prefect revine PNL,  iar cele două funcții de subprefect revin PSD și UDMR.

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a spus pentru actualdecluj.ro că actualul prefect Tasnadi Istvan va rămâne în funcția de subprefect pentru că „a făcut o treabă foarte bună”.

În cazul PSD Cluj, în schimb, funcția este râvnită de mai mulți membri. Actualul șef al organizației, consilierul județean Alexandru Cordos a fi principalul favorit, spun sursele actualdecluj.ro, însă el s-ar mulțumi și cu o funcție de secretar de stat.

Cordoș n-a negat că ar prelua funcția de prefect, dar a explicat că nu s-a luat încă o decizie la nivel național, având în vedere că mai sunt și alte funcții politice de împărțit.

„Nu s-au finalizat încă discțuiile pe marginea împărțirii funcțiilor la nivel național. În funcție de cum evoluează acestea, PSD Cluj va lua o decizie”, a transmis Cordoș pentru actualdecluj.ro

Sursa Foto: Istvan Tasnadi si Irina Munteanu / Prefectura Cluj (Facebook)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.