Ordonanța este menită să urgenteze acordarea de avize mai ales în contextul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență. OUG 31/30 aprilie 2025 impune și termene clare în ceea ce privește celelalte avize emise de instituțiile de mediu, Comisia Zonală de Monumente sau Inspectoratul pentru situații de urgență.
Primarul Emil Boc despre noul mod de lucru de la urbanism: „În comisie se dezbat o singură dată proiectele. Dacă sunt în regulă, se aprobă/Dacă nu, fie se completează, fie se resping”
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 16, 2025 0 1033

Două ședințe ale Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism au fost convocate de Primăria Cluj, în aceeași lună, în zilele 16 și 21 mai, având în vedere noua Ordonanță nr21/2025 privind unele măsuri pentru simplificare procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor care aduce proceduri și termene clare pentru avizarea. Primarul Emil Boc a ținut să clarifice situația la prima dintre aceste ședințe și a anunțat că ritmul de avizare a proiectelor va fi accelerat la Cluj chiar dacă noua ordonanță aduce o procedură tăioasă atât pentru beneficiari cât și pentru autoritatea locală. Răzpunzător pentru derularea procesului și respectarea termenelor, a menționat primarul, este arhitectul-șef.
„Potrivit prevederilor legale, o documentație depusă complet trebuie, în 30 de zile, să primească un răspuns din partea Primăriei. Comisia va dezbate fiecare proiect o singură dată, iar discuțiile trebuie să fie concludente. Aici, în comisie, o singură dată se dezbat proiectele. La fiecare punct sunt două opțiuni: dacă totul este în regulă – aprobare; dacă sunt observații – se formulează un punct de vedere care se transmite arhitectului-șef. Toate lucrurile se spun aici, astăzi. De la membrii comisie, la vecini, beneficiari sau proiectanți. După finalizarea discuțiilor, arhitectul-șef este cel care stabilește condiționalitățile și decide forma finală a avizului. După ce comisia, arhitecții și vecinii și-au spus punctul de vedere, arhitectul-șef rămâne suveran. Iar proiectantul are de-acum înainte o predioadă de maximum 60 de zile pentru a completa documentația. Dacă nu o face, proiectul se respinge definitiv și se ia totul de la capăt – certificat de urbanism, proceduri, tot. Primăria are 15 zile pentru a aproba sau refuza un plan urbanistic. Este o procedură tăioasă și pentru beneficiar, și pentru autoritate, dar este legală pentru toată lumea.”, a ținut primarul Emil Boc să explice felul în care se va lucra de acum înainte în cadrul Comisiei de Urbanism, a Serviciului Strategii Urbane și a Direcției de Urbanism.