Închide

Primarul din Dej cere „capul” directorului Companiei de Apă Someș în scandalul dejenilor lăsați zile fără apă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 10, 2017 0 2443

Circa 50.000 de dejeni au fost lăsați fără apă, după ce o investiție pusă în funcțiune de Compania de Apă Someș s-a arătat a fi nefuncțională. Lucrările la conducta de apă care branșa municipiul Dej la magistrala de apă de la Tarnița au cedat săptămâna trecută iar populația municipiului Dej și cea din comunele învecinate au rămas fără apă timp de trei zile, din 6 decembrie, până în 9 decembrie. Mai mult, compania n-a reușit împreună cu firma contractoare, Boccardo Enteprise, să repună în funcțiune sistemul. În 9 decembrie, primarul din Dej, Costan Morar a anunțat că problemele s-au remediat, dar a cerut, în numele oamenilor care au stat fără apă, demisia lui Dorin Ceatarâș, directorul Companiei de Apă pentru felul în care s-a gestionat situația de criză din localitate.

 

„De mai bine de trei zile municipiul Dej se confruntă cu  o criză a apei potabile și menajere. Compania de Apă Someș a generat această situație de criză pe care eu în calitate de primar împreună cu cetățenii am fost nevoiți să o suportăm. Pe parcursul a mai bine de 60 de ore consumatorii casnici, instituțiile din oraș, unitățile de învățământ și agenții economici au  avut de suferit din cauza întreruperii alimentării cu apă. Este inacceptabil să generezi o criză de asemenea amploare pe care să o tratezi cu atâta indiferență și lipsă de considerație față de toți cetățenii municipiului Dej. Acțiunea de branșare la magistrală a fost tratată neprofesionist  de către conducerea Companiei de Apă Someș. Neasigurarea lucrărilor pregătitoare a zonei de intervenție a făcut practic imposibilă efectuarea lucrărilor în condiții de siguranță și eficiență. Nu a fost pregătit un cămin betonat de dimensiuni adecvate pentru asigurarea unei intervenții de așa complexitate. Muncitorii au fost nevoiți să lucreze în apă și nămol, existând pericol de surpare a pământului. Compania de Apă nu a informat la timp cu privire la stadiul remedierii avariei. În lipsa unei astfel de comunicări din partea companiei nu ne-am putut pregăti corespunzător pentru a diminua disconfortul cetățenilor. Toate acestea demonstrează o totală lipsă de respect față de cetățenii Dejului și administrația  locală. În calitate de primar al municipiului Dej solicit public demisia directorului general al Companiei de Apă pentru incompetența de care a dat dovadă în gestionarea crizei apei la nivelul municipiului Dej. Mai mult, voi acționa în instanță Compania de Apă  și pe cei responsabili pentru prejudiciile aduse comunității dejene”, a anunțat în 9 decembrie primarul din Dej.

Potrivit lui Morar Costan, lucrările de remediere a avariei la magistrala care asigură alimentarea cu apă a Dejului au fost monitorizate îndeaproape de la izbucnirea crizei de apă. „Dacă racordurile efectuate în primele zile, miercuri și joi, au cedat,  în dimineața zilei de astăzi (sâmbătă, la ora 7.30) am constat la fața locului că racordul efectuat vineri seara (8 decembrie) este funcțional și nu sunt avarii. Furnizarea apei a fost reluată imediat iar până la finalul acestei zile situația se va remedia la nivelul întregului municipiu. Sper ca această lucrare să fie de durată. Pentru prevenirea  unor astfel de situații voi începe demersurile pe cale administrativă pentru a face posibilă gestionarea la nivel local a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare prin delimitarea de compania județeană”, a mai precizat primarul.

Directorul Dorin Ceataras, captura Someseanul.ro, de la remedierea avariei la comducta care alimenta Dejul cu apă

Directorul Companiei de Apă: „Dacă demisia rezolvă situația, nicio problemă”

Prezent pe teren în Dej, directorul Companiei de Apă „Someș”, Dorin Ceatarâș a fost întrebat dacă este pregătit să-și dea demisia având în vedere felul în care societatea pe care o conduce a  gestionat criza apei. „Dacă demisia rezolvă situația, nicio problemă”, a spus directorul pentru Someșeanul.ro.

Atât intervențiile firmei Boccardo cât și ale Companiei de Apă au fost calificate ca iresponsabile de primarul din Dej. Directorul Companiei a invocat o piesă problemă care inițial nu a ținut, iar apoi a fost reconfecționată și trimisă pentru a remedia avaria.

Conducta „bolnavă” din Dej

Firma Boccardo, implicată în dosarul de corupție a fostului președinte CJ, Horea Uioreanu

Potrivit mediei locale, Boccardo Enteprise a fost înființată de un director din precursoarea actualei Companii de Apă Someș, RAJAC Cluju, iar firma e deținută în prezent de Lucian Hurducaș și de Ioan Cristian Luca, care este și administratorul societății. Lucian Hurducaș este menționat în cadrul unei tranzacții imobiliare cu o casă din cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca care reprezintă ”cheia” uneia dintre spăgile vehiculate în dosarul Uioreanu și care stă la baza trimiterii în judecată a directorului Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo. „Casa respectivă a fost, potrivit CF 250749, cumpărată de Hurducaş Lucian şi Hurducaş Ioana Anca în 18.1.2009, iar apoi cei doi vând imobilul în 17.10.2011 lui Alin Bănceu (ex acţionar unic la Napoca Security, firmă controlată de Ioan Bene, el numindu-se chiar director al acesteia). Apoi, Bănceu vinde imobilul în 19.09.2012 către Ciceo Maria şi Gavril, părinţii directorului aeroportului Internaţional Avam Iancu Cluj, David Ciceo. David Ciceo a apărut şi el ca proprietar al imobilului, după succesiunea după tatăl său, dar directorul aeroportului a cedat cota sa parte către mama sa, prin convenţie”, s-a arătat într-un comunicat al procurorilor anticorupție.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.