Închide

Primarul clujean care scapă de închisoare, după redefinirea infracțiunii de „abuz în serviciu”

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 11, 2018 1 1312

PNL-istul Horea Șulea, primar al Floreștiului – cea mai mare comună din Cluj și din România – le poate fi recunoscător PSD-iștilor. În cazul în care va intra în vigoare noua prevedere din Codul Penal pentru infracțiunea de abuz în serviciu, Șulea scapă de instanță și de o eventuală condamnare la închisoare. Acesta e motivul pentru care s-a relansat într-o adevărată campanie electorală, sperând că liberalii îl vor susține din nou pentru un nou mandat de primar, știut fiind faptul că în prezent se află în competiție cu mai tânărul său coleg de partid, viceprimarul Bogdan Pivariu.

Reamintim că în cadrul Comisiei Parlamentare a fost redefinită infracțiunea de abuz în serviciu și că aceasta se va pedepsi cu închiosarea doar dacă primarul/funcționarul care o comite a obținut un folos material necuvenit pentru el sau pentru rudele sale până la gradul al doilea. În cazul în care propunerea trece de Curtea Constituțională și va fi promulgată, nu doar Liviu Dragnea ci și mulți alți primari și funcționari din țară vor scăpa de dosarele lor penale. Primarul Floreștiului, Horea Șulea, ar  răsufla la rândul său ușurat, având în vedere că recent a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, comise în perioada 2012-2013, pentru care risca închisoare cu executare.

Procurorii au consemnat că în calitatea sa de primar, Horia Şulea – ordonator principal de credite şi coordonator al serviciilor de salubrizare – şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de deszăpezire a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale, concretizate în semnarea plăţilor sau asumarea lor, în cuantum total de 123.516,4 lei. De asemenea, procurorii au reţinut că, în perioada iulie 2012 – noiembrie 2012, la diferite intervale de timp, a mai efectuat plăţi nelegale pentru serviciile de curăţenie stradală a localităţii în sumă de 54.126 lei. Şi în perioada februarie 2013 – decembrie 2013, Șulea e acuzat că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de curăţenie stradală a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale. A semnat plăţi în cuantum total de 98.883,7 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator pe unul dintre terenurile primarului Horia Şulea.

Redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu îl poate repoziționa pe Șulea ca principal favorit în competiția electorală din 2020, pentru Primăria Florești. Acesta, deși a întâmpinat reacții acide din partea liderilor PNL Cluj – mai ales din pricina comportamentului său mârlănesc, fiind chiar pe picior de plecare din PNL –  în prezent pare că l-a recâștigat de partea sa pe Daniel Buda (președintele PNL Cluj). Buda se pregătește să intre în cursa alegerilor de anul viitor, pentru un nou mandat de europarlamentar, iar voturile pe care Șulea i le poate atrage din comuna Florești, reprezintă un argument suficient care să-l determine să-l țină pe primar în apropierea sa.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.