Închide

Primăriță din Cluj: „Toți ne dorim să investim foarte puțin și să câștigăm foarte mult, însă, apoi, Primăria trebuie să rezolve toate problemele și deja nu mai facem față”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 17, 2022 0 1931

Un proiect pentru edificarea unui ansamblu imobiliar vizavi de capela și Centrul pentru Situații de Urgență din comuna Chinteni, semnat de un membru din comisia de urbanism a județului, arhitectul Radu Spânu, cel care a realizat și Planul Urbanistic General al comunei, a creat tensiuni în comisia de urbanism a județului. Primărița din Chinteni, Lucia Suciu, a interveni în ședință pentru a se opune planurilor dezvoltatorilor. Aceasta a arătat că zona unde se dorește dezvoltarea este mlăștinoasă, inundabilă iar investitorii care vor să contruiască aici vor vinde construcțiile și, ulterior, toate problemele se vor sparge în capul Primăriei, mai ales că și în prezent administrația locală are dificultăți cu locuințele edificate aici în urmă cu 20 de ani, când sunt precipitații, apa ajungând la etajul unu al respectivelor case.

 

Arhitectul Radu Spânu a prezentat Planul Urbanistic Zonal (aflat la faza studiului de oportunitate) pentru parcelarea unui teren de peste 1 hectar din comuna Chinteni și construirea unui ansamblu de locuințe unifamiliale (12 construcții cu parter și etaj/mansardă) cu câte două unități locative și a arătat că locuințele se vor construi pe parcele de 700 sau 1000 de metri pătrați și vor fi deservite de o zonă verde poziționată în centrul ansamblului, în zona pârâului Chinteni. Ca probleme pe care le comportă amplasamentul, arhitectul a amintit de o linie de înaltă tensiune care va fi îngropată pe amplasament.

Proiectul a fost discutat la ședința Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Județean din 17 februarie. În discuții a intervenit primarița din Chinteni, Lucia Suciu care a ținut să arate că nici ea, nici consiliul local nu susține un astfel de proiect de construire în respectiva zonă.

Aceasta se află, după cum a explicat oficialul comunei,  vizavi de capela și cimitir, dar și de Centrul Medical și de cel pentru Situații de Urgență care va funcționa aici. Despre zonă, Lucia Suciu a spus că e aglomerată, că amplasamentul este afectat de zona de protecție față de cimitir, dar că principala problemă este legată de faptul că, la fiecare ploaie serioasă, terenul se inundă.

Deja, a subliniat cea care conduce comuna Chinteni, drumul județean 109 se inundă la fiecare ploaie serioasă iar toate locuințele din acest areal despre care a arătat că s-au edificat în ultimii 20 de ani, au probleme deoarece apa care se strânge le ajunge până la etajul unu. „Zona e o mlaștină. Primăria a realizat o umplutură aici pentru a diminua problemele care apar când sunt precipitații. Dar toate construcțiile se inundă. Dacă acum se va construi, Primăria va rămâne cu toate problemele acestea să le rezolve. Deja cei care stau aici au câte două-trei pompe ca să poată să își scoată apa care se adună. Diferența de nivel între podul din amonte și acest teren este de 36 de centimentri iar toată această zonă este inundabilă”, a subliniat Lucia Suciu.

„Am avut ocazia de a avea gata cadastrul general al comunei si aveam toate masuratorile. Toți ne dorim să investim foarte puțin și să câștigăm foarte mult, însă apoi Primăria trebuie să rezolve toate problemele și nu vom face față. Investitorii vând terenul, înainte ne amenință cu avocați, însă refuză să discute cu persoanele abilitate. Consiliul Local nu este de acord cu această investiție”, a mai adăugat primărița.

Specialiștii din comisie au confirmat și alte probleme legate de modul în care documentația propune construirea. Despre oportunitate, din pespectiva urbanizării, arhitectul Laszlo Tulogdy a arătat că, e firească, având în vedere că e ultima parcelă neconstruită din zonă.

Arhitecta Alice Oprică a arătat că, potrivit legislației, zona de protecție față de pârul Chinteni este de 15 metri, perimetru pe care documentația nu îl respectă, având în vedere că a propus două locuințe mult prea aproape de apă. Ea a propus extinderea zonei verzi și renunțarea la respectivele construcții.

În schimb, inginerul Vasile Fărcaș a arătat că zona e instabilă, că lipses studiile geo și că toate construcțiile care s-au realizat aici au sărit peste respectivele etape. „Sunt convins că acest teren se mișcă în timp ce vorbim”, a adăugat el.

Arhitectul județului Claudiu Salanță, cel care a condus ședința comisie de urbanism, a arătat că și zona de protecție (100 de metri față de cimitir) face ca o parte din teren să nu fie construibil.

Mai mult, având în vedere că Primăria pregătește un sens giratoriu care să deservească centrul medical și cel pentru situații de urgență de vizavil, Salanță a cerut o mai bună racordare a circulațiilor la repectivul obiectiv.

El a creionat și pe planșele care ilustează viitoare dezvoltare propusă de Tri Arh (firma arhitectului Radu Spânu) respectivele obiecții formulate de membrii comisiei.

„Pe planse arata frumos, ne place tuturor, dar in teren situatia este alta. Suntem speriați de ce vor să edifice”, a mai completat și Lucia Suciu.

În ceea  ce privește obiecțiile formulate de comisie, Spânu a spus că, în privința zonei inundabile, prin PUG-ul comunei pe care el l-a realizat a propus o zonă umedă lângă actualul lac Chinteni care să preia precipitațiile și să nu genereze alte probleme suplimentare în comună. Arhitectul a spus că oricum va propune înălțarea cotei terenului, în așa fel încât să nu apară situații problematice.

Despre zona de protecție a pârâului și cea de protecție pentru cimitirul din comună, a arătat că se va asigura că vor fi respectate, așa cum au sugerat membrii comisiei. A fost de acord și cu reconfigurarea zonei verzi, în prelungirea pârâului, prin renunțarea la cele două case propuse, arâtând că va configura toate parcelele la 700 de metri pătrați pentru a face acest lucru posibil.

Arhitectul județului i-a mai pus în vedere să studieze și riscul geo-tehnic privind construirea pe terenul pe care a propus dezvoltarea și să revină într-o altă ședință a comisiei cu proiectul, respectând toate exigențele comisiei.

La vot, propunerea s-a a întrunit majoritate iar comisia a amânat să tranșeze dacă  proiectul imobiliar propus de Tri Arh este oportun sau nu.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.