Închide

Primărița din Chinteni despre problemele cu apa potabilă din comună: „Există două soluții. Până la implementare, toți trebuie să facem front comun și să utilizăm apa eficient”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 30, 2022 1 484

În comuna Chinteni din Zona Metropolitană Cluj, Compania de Apă Someș și Primăria au cerut locuitorilor să folosească eficient apa de la robinet, având în vedere că există riscul ca acesta să fie distribuită cu porția, având în vedere că rețeaua de apă a comunei este subcapacitată. La cererea Companiei de Apă, locuitorii din comună au primit recomandarea să nu își ude grădinile cu apa de la robinet.

Primărița comunei, Lucia Suciu, a cerut ajutorul Comitetului pentru Situații de Urgență, mai ales că există riscul ca locuitorii din zonele înalte să rămână fără apă sau ca toată populația comunei să primească apă în anumite intervale orare, având în vedere și perioada caniculară din acestă vară.

 

„Noi am făcut rețeaua de alimentare cu apă cu fonduri din PNDR, în 2006, iar în 2008 am predat-o prin concesiune Companiei de Apă Someș care o administrează în prezent. În momentul în care s-a proiectat rețeaua ni s-a pus în vedere realizarea sa prin raportare la consumul carnic per număr de locuitori din acel moment. Chiar dacă la vremea respectivă am avut nemulțumiri, mai ales că suntem aproape de Cluj-Napoca și aveam potențial de dezvoltare, așa ni s-a cerut la momentul respectiv, să respectăm prevederile legale. Acum, populația este de peste 8000 de locuitori iar rețeua nu mai face față. Am avut perioade și fără apă, nu atât de lungi, însă situația trebuie rezolvată. Este nevoie de un nou rezervor-tampon pentru furnizarea unei cantități de apă necesară pentru asigurarea consumului casnic. Noi am făcut și proiectul tehnic pentru acest rezervor iar acesta a fost pus de două luni la păstrare de către Consiliul Județean. Din păcate, așa se mișcă lucrurile la noi, încet, foarte încet și deloc. Problema a ajuns în atenția Comitetului pentru Situații de Urgență care a și emis o hotărâre prin care s-a validat această soluție privind realizarea unui nou rezervor-tampon. Noi am emis și autorizația de construire în regim de urgență pentru realizarea acestui bazin. Mai rămâne ca cei de la Compania de Apă Someș să ceară trei oferte, să adjudece procedura și să treacă la realizarea bazinului. Chiar dacă este un bazin care trebuie realizat din fontă (greu de procurat având în vedere războiul din Ucraina – n.red.), acesta s-ar putea realiza în trei săptămâni. Chiar și săptămâna viitoare pot începe lucrările. Totul ține de Compania de Apă. Nu vrem să ajungem în situația în care să furnizăm apa după anumite intervale orare în comună. De aceea am și recomandat tuturor locuitorilor să facem front comun și să utilizăm eficient rețeaua. Eu stau într-o zonă joasă și nu am probleme deocamdată cu alimentarea cu apă. Aș putea să îmi văd de treabă, însă fac front comun cu toți cei din comună și utilizez corespunzător apa”, a declarat pentru Actualdecluj.ro, Lucia Suciu.

Primărița din Chinteni a arătat că a cerut o listă a tuturor branșamentelor realizate la rețeua de apă a comunei, tocmai pentru a avea un tablou complet asupra utilizatorilor reței. „Pe perioada organizării de șantier pentru investițiile Primăriei din Lomb, a existat aviz și acestea s-au racordat la rețeaua comunei. Acum trebuie să avem o imagine de ansamblu a situației, mai ales că ne confruntăm cu această problemă și riscăm să rămânem fără apă”, a mai spus Lucia Suciu.

Ca o soluție pe termen mediu, conducta magistrală de apă pe care Compania de Apă Someș urmează să o realizeze spre Sălaj se suprapune pe axa drumului DJ 109 A, iar odată realizată respectiva investiție, urmează ca o parte din localitățile din comună (Deușu, Vechea, Sânmărtin și Măcicașu), să se racordeze la aceasta. „În acest fel nu va mai exista presiune pe rețeua comunei. Investiția Companiei de Apă Someș a fost deja licitată iar procedura a fost adjudecată. A fost predat și amplasamentul iar tremenul de finalizare este 2024. Dacă acest termen nu se va respecta apar și alte probleme deoarece și Consiliul Județean are un proiect de asfaltare a drumurilor județene care nu poate fi executat până când nu se termină rețeua de apă”, a afirmat primărița din Chinteni.

 

sursă foto: graidecluj.ro

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare