Închide

Primăria vrea să lanseze anul acesta licitația pentru parkingul cu autogară de la aeroport pentru care Județul n-a mai avut bani să îl facă

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 06, 2022 0 220

 

Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat în iunie 2020 indicatorii pentru park&ride-ul de la aeroport despre care conducerea județului a anunțat că e un proiect de suflet care va fi realizat în baza unui buget fazat, multianual. Ulterior, oficialii CJ Cluj au anunțat că nu mai au fonduri pentru pornirea proiectului. La finalul anului 2021, terenul de peste 4,8 hectare de pe strada Traian Vuia, la nr. 149-151 (din zona aeroportului) a fost transferat Primăriei Cluj-Napoca pentru a finanța ea realizarea obiectivului.

De studiul de fezabilitate s-a ocupat firma Hentza Business SRL în baza unui contract cu CJ Cluj de 830 000 lei, fara TVA (studiul de fezabilitate, documentația pentru obtinerea autorizatiei de construire, documentație tehnică de execuție și asistență tehnică). Obiectivul a fost estimat la peste 51,6 milioane lei fără TVA, societatea oferind și o serie de randări cu viitoarea investiție, făcute publice de CJ Cluj.

(maketă și randări parking aeroport, sursa CJ Cluj)

Teremenul de execuție a fost estimat la 16 luni. CJ Cluj a inițiat și o licitație privind achiziționarea execuției lucrărilor de construcții, estimate atunci la 11 milioane de euro, care trebuiau să se concretizeze în mai bine de un an și jumătate. Șase asocieri sau companii s-au înscris, liderii lor fiind Diferit, TCI Contractor General, Electrogrup, Concelex, MIS Grup și Nord Conforest. Totuși, la început de 2021, CJ Cluj a suspendat proiectului, din cauza scăderii bugetului județean cu 20% față de anul precedent.

„Vom pune bani de la bugetul local, 10 milioane de euro, vor fi și 8 peroane pentru autocare, deci e și o autogară. Foarte important și pentru legătura cu autostrada deoarece nu se va mai intra prin oraș. Cetățenii pot să vină și să își lase mașina acolo, de acolo ai mai multe alternative: transport local, trenul metropolitan va avea stație la aeroport (anul acesta vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici, finanțare urmând să se facă din fonduri europene). Anul acesta noi organizăm licitația și apoi o să vă spun și graficul de implementare”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM în 6 ianuarie.

Proiectul prevede amenajarea accesului din drumul național și a unei platforme pentru zona de parcare, cu un total de 863 de locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, dar și o stație de bike sharing cu tot ce presupune aceasta. De asemenea, este prevăzută și amenajarea unui terminal tip autogară, care va cuprinde Corp C1 – clădire terminal și copertină, Corp C2 – copertină autocare și piațetă publică.

Parcările de tip ,,park&ride” funcționeaza deja cu succes în orase din Europa fiind localizate la intrarea în acestea. Parkingurile permit șoferilor din alte localității să își parcheze autovehiculele și să folosească pentru a ajunge în zona centrală transportul în comun. Astfel se mizează pe decongestionarea traficului prin reducerea numărului de autovehicule care circulă în interiorul localitățiilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu