Închide

Primăria va expropria o benzinărie din cartierul Mănăștur, amenajată pe un teren public, după ce n-a reușit să se înțeleagă cu asociatul, grupul Mol România, ca să rezilieze contractul

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 05, 2023 0 2626

Benzinăria operată de grupul Mol România din cartierul Mănăștur, amenajată pe un teren public de peste 2400 de metri pătrați, parte a unui proiect al Primăriei de regenerare a zonei Parcului Primăverii și a străzilor Ion Meșter, str. Emil Cioran, str. Almașului va fi expropriată. Primăria a inițiat modificarea documentației și a indicatorilor economici, după ce nu a reușit să reziliere contractul de asociere cu grupul Mol România, neînțelegându-se asupra sumelor plătite pentru construcție, respectiv a celor stabilite pentru decontaminarea terenului. Consilierii locali urmează să dezbată un proiect de hotărâre în acest sens la ședința din 7 septembrie.

Documentația pentru proeictul de regenerare a parcului, a zonei Primăverii și a străzilor I. Meșter, Almașului și Emil Cioran din cartierul Mănăștur a fost aprobată în martie 2027 (7 martie – HCL nr.91).

În 3 octombrie 2022 s-a încheiiat și un contract de execuție de lucrări cu asocierea Garden Center Grup – Ro Verde Lanscaping – Street Lighting – Prospect Drill, contract de peste 23,8 milioane lei, fără TVA (din care proiectarea este 700.000 de lei, fără TVA) pentru modernizarea zonei amintite.

„Proiectul în forma inițială viza zona parcului Primăverii și parțial străzile adiacente și racordurile cu acestea în perimetrul căreia se află și stația de alimentare cu curburanți amplasată pe terenul în suprafață de 2400 de metri pătrați, obiect al contractului de asociere în participațiune nr.20188 din 26.05.1997, considerată ca fiind o funcțiune improprie în proximitatea zonei rezidențiale. Soluția tehnică și aprobată pentru acest proiect presupunea demolarea stației de alimentare cu carburanți amplasată pe trenul de 2400 de metri pătrați. Pe cale de consecință, în aceea ce privește încetarea contractului, raportat la prevederile art.7, punctul 7.3 din Contractul de Asociere în Pariticipațiune, astfel cum acesta a fost modificat prin acte adiționale, se menționează faptul că În cazul în care Asociatul solicită rezilierea contractului, dar dintr-un motiv ce nu poate fi imputat Shell, acesta (Shell) va fi despăgubit pentru întreaga investiție efectuată și va avea un drept de retenție asupra terenului până la achitarea sumei datorată de asociat cu titlul de despăgubiri. Părțile convin ca evaluarea investiției să se facă în USD de către una dintre firmele de reputație internațională în domeniu, plata urmând să se facă la data cursului din ziua plății. Au fost urmate o serie de proceduri prealabile în vederea încetării contractului prin acordul părților, dar care nu și-au găsit finalitate, motivat de faptul că nu s-a ajuns la o înțelegere amiabilă a părților cu privire la aplicarea punctului 7.3 din contract în legătură cu valoarea despăgubirii și sarcina de decontaminare”, arată 4 direcții din cadrul Primăriei Cluj (dezvoltare, economică, juridică și cea de patrimoniu).

Astfel, pentru a nu fi periclitată implementarea acestui proiect, arată șefii acestor direcții, s-a stabilit modificarea documentației și fixarea unui coridor de expropriere care să vizeze construcția Mol România Petroleum, prin modificarea Hotărârii de Consiliu Local (nr. 91 din 2022) prin care a fost aprobată inițial documentația pentru regenerarea zonei Primăverii din cartierul Mănăștur.

Primăria mai anunță că a notificat încă din 20 iunie compania Mol cu privire la situația iar aceasta nu a formulat niciun fel de contestație/poziție cu privire la intențiile Primăriei.

Modificările sunt parte a unui proiect de hotărâre care va fi discutat de Consiliul Local la ședința din 7 septembrie. Primăria arată că valoarea estimată în studiul inițial de fezabilitate pentru investiție, 33,2 milioane lei, fără TVA, nu va fi modificată.

Zona Primăverii din cartierul Mănăștur în care se intervine are o suprafață de aproape 34.200 de metri pătrați, dintre care 18.700 metri pătrați sunt spații verzi. În parc sunt prevăzuți pentru plantare aproape patru sute de arbori și arbuști, plante și altele.

Proiectanții de la Studio 82 și Vlad Rusu Birou Individual de Arhietctură au evidențiat trei obicective de investiții în cadrul acestui șantier (parcul Primăverii, zona adiacentă și cea aferentă străzilor Almașului. Cioran și I. Meșter).

Mai jos, se poate consulta lista cu speciile de copaci propuși să fie plantați în această zonă dar și cu cei care se vor tăia. De asemena, sunt evidențiați și ceilalți indicatori pentru investiție.

Zona ar trebui să fie modenizată în circa doi ani de zile, adică până în 2025.

*sursa: www.primariaclujnapoca.ro – Proiect nr. 41

sursă foto cover: https://casavisonesti.ro/

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu