Închide

Primăria pune umărul la aplicarea sistemului „plătești cât arunci” și mai aplică pentru o finanțare din PNRR destinată amenajării de puncte gospodărești eco-digitale în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 21, 2023 0 553

Încă 80 de puncte gospodărești din Cluj-Napoca vor fi transformate în insule digitale pentru aruncarea gunoiului (puncte gospodărești cu 5 tipuri de containere și cartele). Administrația locală va depune proiectul pentru accesarea unei finanțări de peste 1,1 milioane de euro prin PNRR, în programului Ministerului Mediului, fiind vorba despre a două rundă a acestuia.  Municipalitatea a semnat deja la finalul lunii martie un contract de finanțare de peste 3,8 milioane de euro în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru realizare a 270 de insule digitale. De altfel, Ministrul Mediului, Tanczos Barna a lansat acest program la Cluj-Napoca, în septembrie 2022, în prezența primarului Emil Boc, în cadrul unei expoziții organizate la Cluj Arena în care s-au prezentat respectivele containere, arătând că astfel de puncte gospodărești stimulează colectarea selectivă și sunt mai ieftine decât punctele îngropate dar și că ele răspund exigențelor clujenilor, foarte preocupați de felul în care se colectează gunoiul.

Consilierii locali au aprobat, în cadrul unei ședințe extraordinare, comvocate de îndată în 21 aprilie, aplicare pentru o nouă finanțare de peste 1,1 milioane de euro prin PNRR destinată înființării a 80 de insule digitale pentru colectare deșeurilor de la populație. Primarul Emil Boc a explicat urgența convocării ședinței prin faptul că, fiind vorba despre runda 2 a programului derulat prin intermediul Ministerului Mediului, banii se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”, iar orașul nu vrea să rateze obținerea banilor.

Emil Boc a mai spus că deja Primăria are un contract de finanțare semnat în cadrul programului pentru înființarea a 270 de astfel de insule digitale, dar și că în Cluj-Napoca, pentru încurajarea colectării selective, există realizate sau în curs de execuție încă 278 de puncte îngropate pentru colectarea gunoiului. Primarul a mai arătat că în următoarea perioadă vor fi luate la puricat toate punctele gospodărești din Cluj pentru a se iniția modernizarea celor care nu asigură colectarea selectivă în regim optim.

Astfel de proiecte, arată Primăria, vor contribui la implementarea în Cluj-Napoca a sistemului „plătești cât arunci”, sistem despre care autoritățile anunțau că trebuia implementat de noua firmă care asigură ridicare gunoiului în județ, Supercom.

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a participat în 2 septembrie 2022 alături de primarul Emil Boc, în calitatea sa de președinte al Asociației Municipiilor din România, la deschiderea expoziţiei de prezentare a ecoinsulelor digitalizate care fac obiectul subinvestiţiei I.1.b din Componenta C3 – Managementul deşeurilor din cadrul PNRR.

„Unele dintre ele sunt complexe, îngropate, scumpe, iar celelalte, insulele ecologice, sunt simple, la îndemâna orașelor mici, dar oferă același sistem digital de urmărire a cantităților la nivel de gospodărie, de transmitere a informațiilor în timp real într-un server, unde se pot optimiza rutele de ridicare a deșeurilor, se văd cantitățile la nivel de gospodărie (familie), se vede eficiența de colectare selectivă la nivel de familie și unde se poate implementa principiul plătești cât arunci. Este un pas uriaș. Adevărul este că sărim câteva trepte. Este o provocare mare și pentru Minister și pentru administrația locală să implementeze cele mai moderne tehnologii care astăzi există pe piața europeană. Multe dintre componentele acestea sunt făcute în România, de companii românești, deci va fi un sprijin și pentru ei”, declara Tanczos Barna, la Cluj, despre insulele digitale.

(sistem de insule digitale pentru colectarea gunoiului, sursă turnulsfatului.ro)

Foto: exemplu de insule eco-digitale de colectare a gunoiului – primariamedias.ro)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu