Închide

Primăria i-a pus pe butuci pe organizatorii unui eveniment derulat pe Cluj Arena

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 15, 2019 0 1080

Administrația locală clujeană promite încă 1.000.000 de lei pentru ONG-urile care derulează proiecte culturale și sociale, după ce în primăvară a direcționat, în acest sens, 11,3 milioane de lei. Sunt însă mulți reprezentanți de ONG-uri care se plâng de birocrația imensă și de faptul că alocările de fonduri sunt de fațadă, pentru că în realitate „comisarii” lui Emil Boc fac ce știu ei mai bine pentru a tăia deconturile. Parcursul este acesta: Primăria promite bugete; ONG-iștii vin cu proiecte; Primăria le aprobă; evenimentele sunt derulate conform programului și pe cheltuiala organizatorilor, iar la final, când sunt prezentate documentele pentru încasarea banilor promiși, începe circul. Beneficiarilor li se caută, pur și simplu, nod în papură pentru a li se diminua sumele promise. Potrivit infomațiilor Actual de Cluj, o țeapă imensă și-ar fi luat-o organizatorii spectacolului de reconstituire a unor episoade istorice legate de Marea Unire, de pe Cluj Arena. Eveniment de amploare, cu recuzită de război, cu cascadori și actori renumiți, a fost bugetat de Primăria Cluj cu 500.000 de lei, edilul Emil Boc făcându-și uriașă publicitate pe marginea acestui eveniment. Pentru că ar fi existat unele neconformități din partea organizatorilor, în sensul că aceștia n-ar fi respectat cu strictețe termenele prevăzute pentru transmiterea unor informații către Comisia Primăriei, li s-a tăiat, fără drept de apel, întreaga finanțare. Mai mult, organizatorii evenimentului obținusere în avans 1/3 din suma de 500.000 de lei, iar acum Primăria îi cere înapoi banii, prin intermediul instanței.

Bugetele pe care le promite Boc pentru cultură rămân pe hârtie

Unul dintre directorii de ONG-uri din Cluj afirmă, sub protecția anonimatului, că a încercat o singură dată să apeleze la bugetul Primăriei și că s-a lăsat păgubaș când a realizat cât de uriașă este birocrația și cât de evident este riscul de a-și pierde banii: „În realitate, treaba stă așa. Sunt câteva ONG-uri cunsocute, care sunt abonate de ani de zile la bugetul Primăriei și care nu întâmpină dificultăți în a obține spijin financiar, tocmai pentru că au conexiuni puternice în ograda politică a Clujului. Mai sunt apoi ONG-urile care din lipsă de perspective se mulțumesc cu puținul acordat și îndură boicotul, lucru pe care-l poți face doar dacă ești dispus să îți asumi de la început să jonglezi prin birocrație stupidă a Primăriei, și sigur e altă categorie de ONG-iști care își asigură resurse din cu totul alte zone, doar pentru a evita bătaia de joc a Primăriei Cluj. Dacă mă întrebați pe mine, toată parada aceasta legată de câți bani dă Clujul pe cultură e doar așa, să aibă Boc cu ce se lăuda. În realitate, bugetele pe care le promite sună bine, dar rămân pe hârtie. Dacă faceți o anchetă, realizați că mulți dintre cei care se înhamă să organizeze evenimente pierd până la 50% sau chiar toată suma bugetată de Primărie”. Este și cazul organizatorilor evenimentului  „Marea Unire”, dedicat Centenarului României, spectcol susținut pe Cluj Arena, anul trecut, în septembrie. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, organizatorii evenimentului (Asociatia Cultural-Artistică „Vulturii Carpaților”, Asociația Cascadorilor Profesioniști din România și Asociația Culturală Hara), au primit de la Primărie 1/3 din bugetul promis, iar acum trebuie să restiuie și această sumă. Motivul ar fi că organizatorii ar fi omis să transmită Primăriei un email de notificare privind calendarul evenimentului și că ar fi existat și unele întârzieri privind prezentarea documentelor justificative pentru decontarea sumelor cheltuite.

Birocrație draconică

Sunt puține organizațiile care reușesc să-și încaseze integral banii promiși de Primărie, din pricina birocrației imense patronate de edilul Emil Boc. De cele mai multe ori „comisarii” Primăriei se dovedesc din cale afară de scrupuloși, solicitând explicații și justificări aberante. De pildă, pentru consumabile, hârtie igienică, hârtie de xerox etc., sunt cerute cereri de ofertă de la cel puțin trei furnizori, obligatoriu fiind să alegi furnizorul care propune prețul cel mai mic. Cum prețurile fluctuează, tarifele se pot schimba de la o zi la alta, însă „comisarii” primăriei verifică ca tarifele de acum o lună să corespundă cu tarifele de azi. „Se mai cer un milion de raportări pentru orice tip de serviciu ales, raportări care pot să placă sau să displacă, totul fiind la latitudinea membrilor Comisiei Primăriei. Dacă nu găsești simpatie la Comisia Primăriei, te trezești că ai realizat cheltuiala și că rămâi cu pierderea financiară pe care care nu mai ai de unde sa o acoperi”, spune un reprezentat ONG pentru Actual de Cluj. Pentru perioada septembrie 2019 – 01 octombrie 2019, Primăria Cluj scoate la bătaie încă o tranșă de 1.000.000 de lei, tot pentru proiecte culturale și sociale. În primăvară, peste 300 de ONG-uri au depus propuneri de proiecte, pentru bugetul de 11,3 milioane de lei, însă nu toate au fost declarate eligibile.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare