Primăria din Cluj-Napoca ridică placheta de semnalizare a unui important monument istoric din oraș semnalizat greșit după ce actualdecluj.ro a arătat că acesta se află la zeci de metri distanță.
actualdecluj.ro a arătat că din vechea incintă fortificată a orașului medieval Cluj se păstrează parțial un turn de apărare într-un fund de curte necunoscut de aproape nimeni, în condițiile în care în acte apare la zeci de metri distanță. E vorba de Turnul Zidarilor, adică turnul de apărare întreținut de breasla constructorilor, care a rămas în picioare până la nivelul zidului de apărare într-un fund de curte de p strada Avram Iancu, la numărul 27, dar în acte apare la numărul 17 – aici a fost amplasată o plachetă, însă în teren aici nu a fost vorba de nici un turn. După ce a confirmat că este vorba de Turnul Zidarilor pe Avram Iancu 27, actualdecluj.ro a notificat Primăria, care a anunțat azi că a trimis informațiile spre analiză specialiștilor – de la universitatea ”Babeș-Bolyai”, Direcția Județeană de Cultură și Arhivele Naționale filiala Cluj, instituție în curtea căreia se află intrarea, aflată pe strada Mihail Kogălniceanu, și în care reporterul actualdecluj.ro a pășit, judecând după consistentele pânze de păianjen din interior, primul după multă vreme.
”Turnul Zidarilor și fragment din zidul celei de a doua incinte a orașului medieval este înscris în Lista Monumentelor Istorice pe str. Avram Iancu nr. 17, textul de pe plachetă fiind realizat de o comisie de specialiști de la Universitatea Babeș-Bolyai și avizat de Direcția Județeană de Cultură Cluj. Informațiile din articolele menționate de dumneavoastră au fost transmise spre analiză specialiștilor din cadrul UBB, DJC Cluj și Arhivelor Naționale – filiala jud. Cluj, urmând ca placheta de semnalizare a monumentului istoric să fie ridicată de pe amplasament până la clarificarea situației”, a transmis Primăria.
actualdecluj.ro a făcut în urmă cu o lună o cerere de acces în turn către Arhivele Naționale, nesoluționată deocamdată (UPDATE – aici imagini din interior)