Închide

Primăria din Cluj marchează un obiectiv turistic care nu mai există

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 14, 2024 0 243

Clujul a fost împânzit cu panouri care informează turiștii despre clădiri istorice ori obiective turistice – unul, însă, marcat, nu mai există demult.

Vorbim despre Turnul Zidarilor, aflat în fundul curții de la numărul 17 de pe strada Avram Iancu. Lângă poarta veșnic închisă a fost montat un panou informativ cu date despre acest obiectiv care, în scripte, apare ca încă existent – deși e probabil cel mult fundația sa, căci turnul a fost demolat demult. Intrigați de panoul informativ, am pornit pe urma sa, ca să aflăm doar, după zile întregi, că nu e nimic de văzut, nici măcar o piatră, eventual fundația, acoperită de construcții ulterioare.

Atestat pentru prima dată în anul 1644, a trecut în proprietate privată în urmă cu peste două sute de ani, în 1810. A fost demolat până la nivelul zidului de incintă, după cum aflăm de pe plăcuța amplasată recent la stradă, de către municipalitate. Are și un cod: CJ-II-m-A-07242.04. Intrând în curte, observăm construcții lipite de zidul fostei cetăți și o construcție care seamănă într-adevăr cu un turn dar care nu e aliniată cu zidul și e deci construită ulterior. ”Turnul a fost demolat, peste el s-au suprapus alte construcții”, aflăm azi de la Centrul de Informare Turistică al Primăriei din Cluj-Napoca. De ce există, atunci, acest panou? ”Ca să arătăm că în acea zonă a existat turnul zidarilor. Deci este cert că a fost zid și turn. Dar a fost dărâmat. A intrat în priopritate privată și demolat”.

Pe zidul de apărare sudic al fostei cetăți a Clujului au fost construite mai multe turnuri, toate demolate ulterior cu excepția a două bastioane și a unui turn despre care actualdecluj.ro a arătat în urmă cu un an că e încă în picioare, deși nu știe nimeni de el. De ce, atunci, nu au fost montate panouri informative și la intrarea în alte curți în fundul cărora s-ar fi aflat, cândva, aceste turnuri de apărare? ”Aici am semnalizat că acolo a fost cândva turnul”, spun reprezentanții Centrului de Informare Turistică.

Este aceeași curte în care se află și Casa Avram Iancu, locuința unde acesta a stat în perioada studiilor la Cluj-Napoca, la parterul imobilului, declarat la rândul său monument istoric.

Zidul de apărare al fostei cetăți a Clujului, văzut din partea opusă, în locul unde ar fi trebuit să se afle Turnul Zidarilor:

Mai jos schița vechii cetăți a Clujului, cu turnurile de apărare din care au rămas doar Bastionul Croitorilor și bastionul corespondent colțului Străzii Potaissa, Turnul Pompierilor pe zidul nordic și, în fine, un turn de apărare din curtea Facultății de Drept a UBB Cluj de care nu știa aproape nimeni până recent, unde a funcționat un institut din subordinea universității. Bastionul Zidarilor, semnalizat în teren dar inexistent, se află la numărul 3.

undefined

Nici un comentariu

Scrie un comentariu