Închide

Primăria dă undă verde unui nou pasaj rutier, menit să descongestioneze traficul la ieșirea din Cluj-Napoca, spre comuna Baciu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 07, 2022 0 394

Consilierii locali au votat, la ședința ordinară din 7 octombrie, pentru predarea mai multor porțiuni din străzile  Tudor Vladimirescu, Calea Baciului și intersecția cu strada Corneliu Coposu și strada Școlii către Ministerul Transporturilor și Companiei Naționale de Investiții în Infrastrctură pentru ca, prin intermediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri din Cluj să fie inițiat un studiu de fezabilitate pentru un nou pasaj rutier, menit să descongestioneze traficul la ieșierea din Cluj-Napoca, spre comuna Baciu, pe DN 1 F. Miza este ca orașul să aibă o fluență a traficului la ieșirile/intrările în Cluj-Napoca, precul cea din orașele europene, după cum au anunțat oficialii Primăriei.

 

Primarul Emil Boc a prezentat în cadrul ședinței de Consiliu Local imagini simulate cu poziționarea viitorul pasaj rutier cu sens giratoriu suspendat, aratând că respectiva investiție va fi conectată cu pasajul  peste calea ferată din zona Tăietura Turcului, aflat în licitație, dar și că va fi susținut prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind condiționat să fie gata în 2026. Următoarea fază a acestui proeictul, după ce Primăria (prin Consiliul Local) a agreat predarea către CNAIR a străzilor unde urmează să fie realziat noul pasaj rutier, este pregătirea studiului de fezabilitate.

„Proiectul este pe strada Tudor Vladimirescu, care se continuă cu Calea Baciului și sensul giratoriu de la intersecția cu strada Corneliu Coposu și strada Școlii. Aici se propune un pasaj. Vom vedea cum va arăta, dacă va fi subtreran sau suprateran. Probabil va fi suprateran. În urma studiului de fezabilitate experții for stabili cea mai bună soluție. Acesta se va conecta cu pasajul de la Tăietura Turcului, care este acum în faza de licitație a lucrărilor și care nu rezolvă problemele decât în zona căii ferate. Prin acest nou proiect se va rezolva probleme în continuare, acolo unde există acel tronson unde traficul este gâtuit. Se va crea un nod integrat de descongestionare a traficului. Intrările în Cluj sunt cele cu trafic <<sugrumat>>. Calea Baciului este una dintre ele, am prezentat studiul de trafic la Minister cu datele noastre. Pasajul de la Tăietura Turcului nu rezolvă în totalitate problemele. Am obținut aprobarea pentru 2 pasaje prin PNRR, în urma discuțiilor de peste 6 luni cu Ministerul Transporturilor. S-a concluzionat că aceste 2 pasaje pot fi susținute financiar”, a atrasa atenția primarul Emil Boc în cadrul ședinței, arătând că odată cu toate investițiile pregătite la intrările în oraș, Cluj-Napoca se va apropia de Europa, unde „ei au acestă fluență a traficului la intrările în orașe, de 20 de ani”.

Chestionat fiind de consilierii USR asupra faptului că a ținut la secret acest proiect, Boc a ținut să spună că nu a vorbit de respectiva investiție deoarece nu avea date certe că se va materializa, având în vedere că „din 10 propuneri pe care le avem, iese una”.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare