Închide

Prima clădire din Cluj catalogată drept „urâtă” de arhitectul șef al orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 04, 2020 0 2123

O clăre cu 4 etaje propusă pe Calea Turzii nr.35 a fost clasificată ca una „extrem de urâtă” de către arhitectul șef al orașului, Daniel Pop. Este prima clădire despre care se spune la urbanism cu subiect și predicat că este urâtă și are nevoie să fie ajustată la comisia de estetică urbană.

Pe o parcelă de 1238 de mp de pe Calea Turzii, Dual Office a arhitectului Emilian Gavrilă a propus o clădire cuplată cu funcțiuni mixte, servicii și locuire cu un total de 21 de apartamente. Pe parcela vecină  se propune construirea prin cuplare a unui imobil cu același regim de înălțime precum cel propus S+P+4E+R (S+P+2E+3R). Acest imobil este in curs de autorizare, existând o documentație PUD depusă în acest sens, după cum au semnalat proiectanții. Parcările sunt rezolvate într-un garaj subteran la subsolul clădirii. Beneficiar este compania de dezvoltări imobiliare Buildology fondată de inginerul Radu Gavrilă.

Proiectanții au revenit cu proiectul la urbanism, la o ședință din luna februarie în care au arătat că s-au achitat de toate recomandările făcute de comisie: punct de gunoi îngropat, dar nu la stradă, fațadă fără retrageri succesive și regândirea rampei de acces în clădire. Pentru aceasta din urmă s-a propus realizarea uneia acoperită sau prin nordul clădirii, după cum au spus cei care au prezentat proiectul. „E o clădire acoperită cu fibrociment, gri închis, am adus și o mostră la comisie”, au mai explicat proiectanții.

Cei din comisie au cerut o rampă amenajată lângă clădire, având în vedere că proiectanții au insistat să nu o facă parte din imobil deoarece ar pierde din numărul de apartamente. Aceștia au cerut însă ca rampa să nu fie acoperită. „Nu se încalcă niciun centimentru din regulament la partea de retrageri”, au mai spus proiectanții.

Viceprimarul Tarcea s-a interesat asupra parcării pentru biciclete și a fost informat că în total există posibilitatea de parcare a 24 biciclete.

Arhitectul șef a ținut să spună că imobilul de apartamente propus este o clădire „urâtă”. În final, Tarcea a spus că aceasta trebuie obligatoriu să treacă prin comisia de estetică urbană.

(cuma va arăta clădirea de pe Calea Turzii nr.35)

Pe partea de urbanism proiectul e semnat de Line Punct și arhitecta Corina Moldovan, cea care s-a ocupat pentru Primărie de skatepark-ul din Parcul Rozelor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.