Închide

Presiuni pentru construire pe dealurile Clujului unde există zeci de case ilegale

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 09, 2019 0 2721

Mai mulți proprietari de terenuri din zona străzii Breaza au presat Primăria să autorizeze o primă etapă dintr-un Plan Urbanistic Zonal de urbanizare pentru a putea construi locuințe.

Oamenii au insistat că au parcele care se pretează constuirii, drum, racord la utilități și că nu au de ce să aștepte până când toți proprietarii să se pună  de acord cu o viziune comună pentru zonă. Comisia de urbanism a fost fermă și a anunțat proiectanții că nu se poate aproba niciun fel de etapizare fără o viziune pe tot teritoriul stabilit în urma studiului de oportunitate.

Proiectanții de la Endorfina Proiect au cerut Comisiei de urbanism a Pimăriei să aprobe un PUZ etapizat pe un teren de 2450 mp cu front la strada Breaza din Cluj-Napoca.

„Ce e asta? Se poate PUZ pe o suprafață așa mică?”, s-a arătat alarmat primarul Emil Boc. Proiectanții au explicat că prin studiul de oportunitate pentru PUZ s-au inclus șapte cărți funciare (pentru un teren de 1,5 ha), din care patru sunt cele care cuprind terenul de aproape 2500 de mp gândit ca o primă etapă a proiectului. ”Nu am reușit să îi convingem pe ceilalți proprietari. Unii nu au actele de proprietate în regulă. De aceea am venit cu această etapizare”, au spus proiectanții.

Arhitectul-șef al orașului, Daniel Pop, a încercat să sprijine proiectanții și a amintit că există la dosar o viziune și un concept de dezvoltare a zonei. În schimb, primarul Emil Boc a ținut să spună că nu așa se fac PUZ-urile.

”Cred că este o abordare greșită a Primăriei. De ce mai facem PUZ-uri? E o aborbare neprofesionistă. Nu este în regulă deoarece treaba noastră este să venim cu o viziune. Implicațiile unor astfel de abordări sunt neproductive și ineficiente”, s-a pronunțat primarul.

Proiectanții au mai spus că au încercat pe toate căile să -i convingă pe toți proprietarii, chiar și fără să fie nevoiți să plătească proiectul, însă nu au reușit.

Daniel Pop a sugerat că se poate reglementa un PUZ pe tot UTR-ul din studiul de oportunitate cu reglementarea doar a patru parcele. Însă vicprimarul Dan Tarcea a semnalat că o astfel de abordare ar bloca dezvoltarea zonei, în cazul în care vecinii vor dori alt proiectant sau altă viziune pentru rețeaua de drumuri. La fel, șefa Direcției de Urbanism, Corina Ciuban, a menționat că este nevoie de lămurirea chestiunilor legate de acordul proprietarilor pe a căror terenuri sunt stabilite spații verzi și drumuri.

„Puz-ul e unul, etapizarea este altceva. Am o întrebare de abecedar: outem discuta acest punct fără o viziune?”, a mai plusat retoric primarul Emil Boc.

În discuție au intervenit și proprietarii care un inițiat PUZ-ul. Proprietarii au menționat că din 2015 încercă să poarte discuții cu vecinii, însă nu au reușit să îi convingă. Aceștia au mai sugerat că nu văd de ce ei, care au parcele cu acces la drum și la utilități, trebuie să aștepte după alții care au terenuri cu situație juridică neclară sau fără fronturi ca să poată construi.

De asemenea, proiectanții au mai arătat că vizavi de zona unde se dorește construirea sunt zeci de case ridicate ilegal. Boc le-a replicat că niciodată respectivele proprietăți nu vor fi întabulate și le-a arătat oamenilor că legea spune că PUZ-ul trebuie să reglementeze viziunea de dezvoltare pentru toată zona, sugerând celor care se ocupă de includerea proiectelor pe ordinea de zi a comisiei să studieze mult mai profund situația și să nu mai vină cu astfel de cazuri la ședințe.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.