Închide

Președintele țării nu va putea refuza numirea în funcție a magistraților simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 27, 2017 0 220

În Comisia specială a Parlamentului pentru modificarea legilor justiției s-a votat o nouă modificare la Legea 303/2004, privind Statutul judecătorilor și procurorilor. Președintele țării nu va mai putea refuza numirea în funcție a magistraților simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate. Propunerea a venit din partea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) și a fost asumată de deputatul ALDE, Steluța Cătăniciu, secrtar în cadrul Comisiei Speciale pentru modificarea legilor justiției.

”Aici sunt judecători stagiari care susțin un examen de capacitate. E dreptul lor. Pe baza a ce să își motiveze un refuz?” – și-a motivat Cătăniciu opțiunea ca președintele României să nu mai poată refuza numirea magistraților, rolul său devenind, astfel, unul formal.

Reprezentanții PSD au propus inițial ca președintele să poată refuza o data, cu condiția să o faca motivat.

Reprezentantul UNJR, Adina Ghiță, a spus: „Numirea se face deja de catre CSM printr-o procedură laborioasă, nu este nicio justitficare ca un om eminamente politic să refuze”.

Alina Gorghiu (PNL) a aprecizat că pot apărea informații că respectivul magistrat ar fi terorist, și că în cazul modificării presedintele nu va mai avea nicio pârghie să refuze numirea. „Ce nu a funcționat în procedura actuală ca să necesite această modificare? Eu nu știu niciun caz. Vă întreb, tot din orgoliu facem asta? Dacă a funcționat până acum bine, simțiți nevoia să schimbăm doar de dragul presei?”  „Va reamintesc ca președintele este președintele CSAT”, a spus și IUlia Scântei de la PNL. Stelian Ion (USR) a amintit de principiul controlului reciproc între puterile statului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu