Închide

Președintele PNL Cluj, apel către partide: România bate pasul pe loc dacă nu se înțelege că trebuie să avem un Guvern cu puteri depline pentru a implementa PNRR

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - oct. 11, 2021 1 127

Liderul liberalilor clujeni, eurodeputatul Daniel Buda avertizează că România riscă să întâmpine blocaje majore, inclusiv în privința implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu se ajunge curând la o înțelegere în privința formării majorității parlamentare care să sprijine un guvern cu puteri depline.

„Suntem într-o situație de criză fără precedent generată de alianța toxică a partidelor care nu știu ce vor – PSD- AUR-USR – în timp ce România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri pline care să gestioneze pandemia, creșterea prețurilor la electricitate și gaze, prcum și actuala situație economică”, a punctat președintele PNL Cluj.

Daniel Buda arată că actualul guvern PNL va continua să guverneze „în interesul românilor”.

„S-au luat măsuri utile, precum: compensarea facturilor la energie și gaze, majorarea salariului minim net cu 10% din ianuarie 2022, reintroducerea șomajului tehnic și zile libere ptr părinți, în contextul pandemiei, introducerea sistemului e-facturare pentru mediul de afaceri”, a punctat Buda, arătând, totuși, că Guvernul se află în imposibilitatea de a emite ordonanțe de urgemță sau de a iniția proiecte de lege, având în vedere că a fost demis prin moțiune de cenzură, iar în prezent guvernarea este asigurată în regim de interimat.

„Potrivit Constituției, Guvernul poate doar să administreze treburile publice. De exemplu, guvernul PNL poate prelungi starea de alertă şi am fost obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România, din această perioadă, dar nu putem introduce măsuri noi de protecție”, a explicat Buda.

Președintele PNL Cluj mai arată că România va bate pasul pe loc dacă partidele nu vor înțeleg că trebuie să avem cât mai curând un Guvern cu puteri depline, pentru a implementa PNRR –

„PNRR implică peste 2 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului sanitar, pentru a gestiona pandemia și pentru a găsi soluțiile potrivite pentru prețurile la electricitate și gaze. PNL este singurul partid care își asumă guvernarea țării într-o perioadă deosebit de dificilă, în ciuda tuturor costurilor electorale, și nu fuge de responsabilitate. Nu lăsăm România pe mâna alianței iresponsabililor și inconștienților, pe mâna celor care au abandonat guvernarea: PSD, USR și AUR. PNL este cel mai mare partid de dreapta și vom realiza o guvernare de dreapta, în jurul valorilor liberale. Sperăm că toată lumea înțelege că trebuie să avem cât mai repede un guvern cu puteri depline”, a punctat Daniel Buda.

În opinia președintelui PNL Cluj,  Klaus Iohannis și-a făcut datoria, acordând un răgaz partidelor politice să discute, să analizeze în forurile interne care sunt cele mai bune soluții pentru criza guvernamentală și să vină cu o abordare matură.

„Momentan, după cum vedem, artizanii crizei, PSD, USR și AUR, au dat jos guvernul, au aruncat România în haos, dar fiecare are un discurs diferit. Unii cer alegeri anticipate într-o zi și spun că nu vin la consultări; partidul care se pretinde reformist, dar a dat mâna cu extremiștii de la AUR, vrea să rămână în opoziție, pentru că altfel, cum ar insista ca PNL să renunțe la Florin Cîțu, iar AUR nu se ocupă de altceva decât de scandal, haos, circ, vrea suspendarea Președintelui și nu poate fi un partener de discuție pentru un partid serios, chiar dacă a fost legitimat de USR”, a comentat Buda.

Acesta afirmă că „este absolut îngrijorătoare” creșterea în sondaje a AUR,.

„Practic scorul electoral al AUR a fost dublat și trebuie să mulțumească USR pentru această performanță. Faptul că USR s-a aliat cu acest partid extremist, anti-european, anti-vaccinist a condus la legitimarea AUR. În privința scorului PNL, am luat 25% la parlamentare, avem un declin de 3% provocat de pandemie, de nemulțumirile inerente generate de guvernare, dar suntem convinși că vom recâștiga încrederea românilor”, a comentat Daniel Buda.

Sursa Foto: PNL Cluj

Un comentariu

Scrie un comentariu