Închide

Președinta Ungariei, o nouă vizită privată în Transilvania după scandalul din 2023 când a venit în România fără să țină seamă de vreun protocol oficial

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 06, 2024 1 509

Președinta Ungariei, Katalin Novák, se află în acest weekend în Transilvania și a publicat vineri după-amiază pe pagina sa de Facebook o fotografie făcută în strâmtoarea Vârghiş, transmite publicația Kronika. Tot vineri, ea a postat și o fotografie de la Brașov, de la un meci de hochei (foto jos), relatează G4media.ro

 

„Weekend lung în familie în Transilvania. Tur în strâmtoarea Vârghiş”, a scris Katalin Novák pe site-ul de socializare. Ea a postat și o fotografie cu ea și cu soțul ei pe albia unui pârâu.

Președinta Ungariei vine constant în vizite private în România, unele dând naștere unor momente tensionate, mai ales în contextul politicii revizioniste a Ungariei. Budapesta finanțează deschis mișcări politice autonomiste în toate țările de la granițele sale, iar principalii demnitari ai țării, în frunte cu premierul Viktor Orban, afișează simboluri revizioniste precum harta Ungariei Mari, care cuprinde și Transilvania.

În mai 2023, Ministerul Afacerilor Externe l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în luna mai, „au fost lansate mesaje publice neadecvate”.

”Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”; a scris atunci președinta Ungariei pe Facebook. În altă postare, de la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a scris: ”Rămas bun de la Csíksomlyó, într-una dintre cele mai sfinte sărbători din toată Ungaria. „O mamă este fericită când familia ei este împreună” s-a spus astăzi în predică. În mod similar, ca șef de stat este întotdeauna înălțător să experimentezi atunci când națiunea este împreună, așa cum am putea experimenta această unitate națională aici la revedere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!”

Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria. Citește mai mult pe G4Media.ro

Un comentariu

  1. Bună vecinătate si colaborare sunt doua lozinci de pe vremea tratatului de la Varșovia. Adevărul este că Ungaria prin reprezentanți ei a fost, este si va fi o țară revanșardă si revizionistă. Problemă reală este atitudinea UDMR care este înregistrată in România si are in componenta cetățeni ai României. Atitudine si acțiuni hotărâte ale guvernului in astfel de cazuri ar pune capăt acestor manifestări, pentru asta este nevoie de guvernanți ,ori noi…,..?

Scrie un comentariu

Articole similare