Închide

Președinta Casei de Asigurări: Avem peste 207.000 de pacienţi cu cancer din care 2.700 sunt copii minori, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a populației

ActualitateAdministrațieSănătate by Actual de Cluj - feb. 19, 2024 0 31

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a declarat luni, 19 februarie, că în România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”. Potrivit ei, din martie, instituția va derula o campanie de prevenție potrivit căreia românii vor fi încurajați să se programeze la medicul de familie, cel puțin o dată pe an, de ziua lor. 

„Din păcate, avem 207.722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”, a spus Herdea, citată de agerpres.ro.

Aceasta a anunțat că la nivelul CNAS, începând cu 1 martie, se va derula o campanie de comunicare către pacienţi în aşa fel încât fiecare sa înţeleagă ca o persoană asigurată are „drepturi şi obligaţii”.

„Dreptul la serviciu medical înseamnă şi obligaţie de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât sa poţi să îl ajuţi. Asta se face în toate ţările civilizate şi cred ca modelul vest european este de preluat şi la noi”, a susţinut preşedintele CNAS.

Aceasta a menționat că, măcar de ziua lor, românii ar trebui să meargă la medicul de familie pentru un consult, ca un cadou pe care oricine ar trebui să și-l facă.

“Trebuie să înțelegem că suntem și noi responsabili de sănătatea noastră. Într-un sistem cu buget mic alocat, cred că ar fi cazul să devenim pro-activi. Așa cum vin cu copiii, așa vor veni și adulții, pentru că beneficiile vor fi majore. Depistarea la timp unui cancer, există niște pași pe care îi poți face. Consilierea simplă pentru renunțarea la fumat, reducerea cărnii roșii, reducerea cantității de sare, mersul pe jos, hrana, lichidele pe care să le bei – sunt lucrurile care se vor discuta într-un astfel de plan pentru sănătatea fiecăruia. Este un cadou pe care ni-l putem face. Ține de noi”, a declarat Valeria Herdea, de profesie medic de familie”, a arătat Valeria Herdea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu