Închide

Premierele „Cavalleria rusticana” și „Dodici anni dopo”, în deschiderea stagiunii la Opera Națională Română din Cluj-Napoca

ActualitateCulturăMuzicaTop News by Actual de Cluj - sept. 22, 2022 0 130

Opera Națională Română din Cluj-Napoca anunță deschiderea stagiunii 2022-2023 cu premierele spectacolelor „Cavalleria rusticana”, de Pietro Mascagni și „Dodici anni dopo”, deMario Menicagli.

Cortina se va ridica în data de 24 septembrie 2022 pentru spectacolul ce aduce în atenție două opere, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, o lucrare dramatică ce amplifică temele specifice tragicului, trădare, răzbunare și pedeapsă, și Dodici anni dopo de Mario Menicagli, lucrare scrisă un secol mai târziu, considerată continuarea operei Cavalleria rusticana.

„Una dintre cele mai apreciate și speciale opere din repertoriul compozitorului italian Pietro Mascagni și continuarea acesteia prin creația dirijorului Mario Menicagli vor fi prezentate în premieră sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei, fiind urmate de o a doua reprezentație duminică, 25 septembrie, de la ora 18:30. Fiecare reprezentație va avea distribuție diferită, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două Premiere. Acest spectacol are o pauză și se încheie în jurul orei 21:30. Cavalleria rusticana este cu siguranță cea mai cunoscută dintre cele 16 opere compuse de Pietro Mascagni. Succesul său a fost enorm încă de la prima reprezentare la Teatrul Costanzi din Roma, în 17 mai 1890, iar până în prezent, această operă a fost interpretată în Italia de peste 14.000 de ori, câștigându-și dreptul la aprecierea unanimă a posterității”, se precizează în comunicarea transmisă de biroul de presă al Operei Române din Cluj Napoca.

Povestea începe într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. Santuzza îl caută pe iubitul ei, Turiddu, care a trădat-o și s-a întors la fosta lui logodnică, Lola, construindu-se o intrigă bogat amplificată de personaje complexe, ce invită la introspecție, lăsând deschis finalul pentru o continuare surprinzătoare. Opera Dodici anni dopo, lucrare scrisă un secol mai târziu, reia acțiunea la 12 ani după episodul tragic din Cavalleria rusticana, în Sicilia, de Paște, marcând ziua în care Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret,  dorindu-și să fie iertat de toată lumea. Într-o atmosferă de răscumpărare ce caracterizează finalul operei, acesta va reuși să-și îndeplinească intenția.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte Adrian Morar – DirijorMihaela Sandu – Regizor și Anca Pintilie – Scenograf, iar distribuțiile celor două spectacole vor aduce pe scenă soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca alături de invitații speciali, tenorul Adrian Dumitru – Turiddu, soprana Zsuzsa Barabas – Santuzza și mezzosoprana Janetka Hosco, în rolul Lolei. Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Un alt eveniment important ce marchează deschiderea noii Stagiuni este faptul că Opera Națională Română din Cluj-Napoca are un nou Partener, Bösendorfer, cel mai vechi producător de piane premium la nivel mondial ce a pus la dispoziția Instiuției în această Stagiune pianul Bösendorfer 230 Viena Concert.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu