Închide

Premieră medicală în Cluj-Napoca: Medicii de la Spitalul de cardiologie Monza-Ares au închis două scurgeri paravalvulare mitrale cu ajutorul dispozitivelor „umbreluță”

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - feb. 12, 2021 0 2209

Viețile a doi pacienți, un bărbat și o femeie, de 71 și 62 de ani, au fost salvate miercuri la Spitalul Monza-ARES, prin efectuarea unor proceduri intervenționale complicate, în premieră pentru orașul Cluj-Napoca. Cei doi pacienți sufereau de scurgere paravalvulară mitrală, o complicație severă care apare în urma operației de înlocuire a valvei mitrale. Practic, sângele se scurge prin canale apărute între proteza valvulară implantată și țesutul cardiac. Astfel, valva mitrală nu-și mai îndeplinește corect funcția și apare insuficiența cardiacă.

Echipa de la spitalul Monza-Ares a reușit închiderea scurgerilor paravalvulare cu ajutorul unor dispozitive de mici dimensiuni, introduse în corpul pacienților prin intermediul unor catetere.

Pacienta în vârstă de 62 de ani suferise intervenția chirurgicală de înlocuire a valvei mitrale (una dintre cele patru valve ale inimii) în 2008. În ultima perioada, complicația apărută în urma operației îi degradase intens calitatea vieții. Pacienta a fost internată la spitalul din Deva, în stare agravată, cu dificultăți de respirație și deterioarea funcției cardiace.

Bărbatului în vâstă de 71 de ani îi fusese implantată o proteză mitrală mecanică, prin intervenție chirurgicală, în 2013. Din cauza complicației apărute, pacientul suferea de insuficiență mitrală severă, anemie secundară și fibrilație atrială permanentă.

În cazul ambilor pacienți, o nouă intervenție chirurgicală pentru corectarea scurgerii paravalvulare era imposibilă, din cauza multiplelor riscuri asociate. Astfel, singura lor șansă rămânea intervenția minim-invazivă.

Pentru realizarea acestei proceduri intervenționale trebuie experiență mare și, mai ales, trebuie o coordonare foarte bună între echipa de medici intervenționiști, cei clinicieni care se ocupă de imagistica, de ecografia intraprocedurală și anesteziști. Echipa noastră s-a mobilizat într-un mod exemplar și am reușit să ducem la bun sfârșit, cu rezultate foarte bune, aceste proceduri laborioase” a declarat dr. Ștefan Moț, medic primar cardiolog, cu competențe în cardiologie intervențională, la spitalul de cardiologie Monza-ARES din Cluj-Napoca.

Echipa de la Spitalul Monza-ARES, formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Ștefan Moț, dr. Iulian Călin, medici cardiologi intervenționiști,  alături de dr. Alexandra Gică și dr. Crina Rădulescu, medici cardiologi clinicieni, care au oferit suportul ecografic, a reușit închiderea celor două scurgeri paravalvulare mitrale, fără bisturiu, cu ajutorul unor dispozitive de tip ”umbreluță”. Medicii au introdus în arterele pacienților catetere prin care au ghidat până la nivelul protezei mitrale dispozitivele tip Vascular Plug, cunoscute și sub denumirea populară de ”umbreluță”. Odată poziționate între extremitățile protezei și țesutul cardiac, dispozitivele au fost închise, realizând astfel sigilarea canalelor prin care se scurgea anormal sângele.

Scurgerile paravalvulare apar la unul din cinci pacienți care au suferit o înlocuire de valvă, în special la cei care au implantate valve mecanice. În majoritatea cazurilor, o nouă intervenție chirurgicală este asociată cu foarte multe riscuri, astfel că se recomandă tratamentul pe cale intervențională.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

Acest text are caracter de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu