Închide

Premieră la teatrul din Cluj după ce un profesor din Apuseni adună în volume povești autentice din munți

Cultură by Actual de Cluj - nov. 20, 2017 0 542

Premieră la Teatrul Național din Cluj miercuri, în sala Euphorion.

E pusă în scenă piesa „Cine spală oala de mămăligă?”, pe texte de Daniel Tiutiu, în regia Cameliei Hâncu, cu doar doi actori pe scenă – Elena Ivanca și Ivan Isaiu.

„Cine spală oala de mămăligă?” este un spectacol pe texte culese de un împătimit culegător de povești autentice din Munții Apuseni, profesorul de limba română din Aiud, Daniel Tiutiu. Istoriile reînvie spiritul oamenilor din aceste locuri și au un umor aparte, căci sunt rostite de cei doi actori într-un neaoș grai ardelenesc. Muzica originală – prelucări pentru flaut și pian – este alcătuită din teme și melodii românești tradiționale, compusă și interpretată de Edith Tóth.

Camelia Hâncu a alcătuit scenariul pentru spectacol bazându-se pe trei dintre cele șase volume de povestiri ale lui Daniel Tiutiu: „Poveștile bătrânilor din munți”, „Povești din valea pietrilor” și „Povestiri din alte vremuri și de azi”. „A fost conceput inițial ca un spectacol de storytelling, iar ceea ce vom vedea acum este o amplificare a povestirilor, care le dă posibilitatea actorilor să-și etaleze măiestria artistică într-un spectacol de un comic savuros și, în același timp, plin de tâlc”, explică secretarul literar al instituției de cultură, Eugenia Șarvari.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu