Închide

Premieră la grădina botanică din Cluj, primii palmieri menținuți în exterior au trecut cu bine iarna – deocamdată

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 17, 2024 0 129

Premieră la grădina botanică din Cluj, primii palmieri menținuți în exterior au trecut cu bine iarna – deocamdată.

E vorba de palmierii numiți ”palmier morișcă”, Trachycarpus Fortunei, care se găsește nativ în regiunile din centrul Chinei de Sud până în nordul Myanmar-ului, în Asia de Sud-Est. La grădina botanică din Cluj palmierii cultivați pot fi admirați lângă turnul de apă, în cadrul ”Sectorului Sistematic”. ”Avem de făcut un anunț inedit: primii palmieri menținuți în exterior au trecut cu bine iarna”, au transmis reprezentanții grădinii botanice. De ieri însă temperaturile au scăzut abrupt, la doar câteva grade peste limita de îngheț astăzi, astfel că rămâne de văzut cum vor fi aclimatizați în perioada următoare.

Altfel, regula este că palmierii sunt menținuți în sere la Cluj, cea mai impunătoare, cu o înălțime de 16 metri, fiind alcătuită din două compartimente unde temperatura variază între 18-25 °C, iar umiditatea în aer este de 45-60%. Aici găsim elaeis guineensis – palmierul de ulei, originar din Africa de Est, da rși un curmal sălbatic, bătrân de aproape un secol și jumătate, plus un bananier și altele.

Grădina Botanică din Cluj-Napoca se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare, unde sunt cultivate aproximativ zece mii de categorii specifice, grupate în sectoare – ornamental, fitogeografic, sistematic, economic, complexul de sere şi sectorul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, acesta din urmă fiind creat relativ recent pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor exprimate în repetate rânduri de către comunitate. Sectorul Sistematic, din care fac parte și palmierii, grupează plantele în funcţie de familia din care fac parte şi amplasamentul lor pe scara evoluţiei filogenetice.

Grădina Botanică este vizitată anual de aproximativ 150.000 de persoane, anul trecut fiind înregistrat un record de peste un sfert de milion de vizitatori, mai exact peste 262.100 de persoane au vizitat, în 2023, Grădina Botanică ”Alexandru Borza”, numărul fiind în creștere față de anii trecuți. Spre comparație, în 2021 grădina botanică din Cluj a fost vizitată de 171.000 de persoane, iar în 2022 – de 232.500. Biletele de acces costă 15 lei pentru adulți și 9 lei în intervalul în care serele sunt închise. Copiii plătesc 7 lei sau 5 lei în în intervalul în care serele sunt închise.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu