Închide

Pregătiți de școală? (Analiză) 1600 de proiecte în sectorul Educațional la nivel național în ultimul an, dar numai o treime sunt lucrări noi. Cele mai multe șantiere, în București și Cluj

EconomieEducaţieTop News by Kristina Reştea - sept. 14, 2021 0 159

În ultimele 12 luni, în România se aflau în lucru sau în pregătire 1614 șantiere în sectorul educațional, arată datele monitorizate de compania de consultanță IBC Focus, care urmărește șantiere la nivel național. Dintre acestea, doar 565 reprezintă proiecte noi. În afară de capitală, Clujul are cele mai multe proiecte noi, dar, din investițiile monitorizate în acest an, abia o treime sunt în construcție.

Din total, doar 9% sunt investiții private, pe acest sector focusul fiind în special construirea de grădinițe și creșe, mai exact 30% din total. Majoritatea (aproximativ 80%) sunt realizate în cadrul ansamblurilor rezidențiale noi construite.

Din cele 1614 investiții, doar 565 reprezintă proiecte noi. Astfel, 65% din investițiile în lucrări educaționale sunt reprezentate de lucrări de renovare, modernizare și extinderi ale unor clădiri existente. În acest calcul nu s-au luat în considerare lucrările contractate prin atribuire directă de către diverse instituții de învățământ. În ceea ce privesc stadiile de execuție, merită să amintim că mai puțin de jumătate (44%) din proiectele monitorizate în ultimul an din zona educațională erau în faza de construcție efectivă. Pentru restul investițiilor vorbim de faze de proiectare, licitație pentru stabilirea antreprenor etc.

Cu 106 proiecte, Clujul este cel mai bine reprezentat județ, după zona Capitalei.

În județul Cluj, în 2021 s-au monitorizat 99 de investiții pe sectorul edicational, dintre care 78 sunt proiecte cu finanțare publica. Din totalul de 99, aproximativ o treime (32) sunt în stadiu de construcție, a transmis pentru Actualdecluj.ro Mihaela Ghiorghiu, specialist PR al companiei.

5 proiecte reprezentative în județul Cluj, transmise de IBC Focus:

  • Academia de Muzica Gheorghe Dima – Corp C1, corp C2 si Sala de sport în corp C4 – Extindere, etajare si amenajare D, D+P+1E, D+P+2E, D+P+4E, D+P+5E, P
  • Centru școlar pentru educatie incluziva Sp+P+3E, loc de joacă, sală kinetoterapie și teren de sport pentru 400 de copii
  • Școala cu clasele V-VIII – Scoala gimnaziala nr.1, Dej
  • Școala gimnaziala si cantina S+P+1E, gradinita S+P si sala de sport D, sat Chinteni
  • Școala Gelu Voievod clasele I-IV P+E si sala de sport P pentru 385 copii, Gilău

 

Lipsa de investiții

Pe de altă parte, e nevoie în continuare de investiții mari în educație. Dintre cele 608 obiective de învăţământ preuniversitar de stat şi privat, 52 nu au primit autorizație sanitară, conform unei situaţii realizate de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj și citată de Făclia. Dintre obiectivele neautorizate, șapte se află în mediul urban. 285 nu sunt autorizate pentru incendiu.

În municipiul Cluj-Napoca sunt în evidență 224 obiective școlare. Dintre acestea 222 sunt autorizate sanitar (99%), iar două neautorizate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare