Închide

Povara ratelor la apartament. Clujenii o duc cel mai greu

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 10, 2017 0 985

Angajații din Cluj  resimt cel mai mult povara financiară a ratelor lunare plătite pentru achiziția unui apartament cu una sau două camere, deși salariile din județ sunt mai mici decât cele din Capitală. Datele reies dintr-o analiză realizată de platforma de imobiliare Storia.ro.

Mai precis: salariul mediu net din Cluj este cu 18% mai mic decât cel din București, dar angajații clujeni plătesc rate cu 15% mai mari decât bucureștenii pentru achiziția aceluiași tip de garsonieră. În cazul achiziției unui apartament cu două camere, rata lunară plătită pentru un credit prin Prima Casă echivalează cu 47% din salariul mediu al unui angajat clujean, cu mult peste media Bucureștiului, de numai 34% din venitul lunar, arată datele Storia.

Cercetarea a fost realizată prin metoda analizei cantitative, folosind ca surse de informare baza de date Storia.ro pentru prețurie medii de vânzare a locuințelor din fiecare județ, calculele companiei de brokeraj de credite Kiwi Finance pentru stabilirea nivelului mediu al ratelor și datele privind salariul mediu net calculat pe baza informațiilor de la Institutul Național de Statistică în intervalul ianuarie – noiembrie 2016.

“În momentul acesta, Clujul trece printr-o perioadă de creștere similară cu cea din anii 2007-2008. Orașul se dezvoltă foarte rapid, cererea a ajuns să fie mult mai mare decât oferta și, în acest context, din ce în ce mai mulți oameni trec peste bariera prețului cu gândul că fac o investiție de lungă durată. Cu siguranță prețurile se vor stabiliza în următoarele 12 luni, iar procesul de vânzare va fi unul mult mai calculat și mai bine informat“, explică Sorin Bălan, șeful Storia.ro și OLX.ro Real Estate.

Municipiul Cluj-Napoca e, desigur, „vârf de lance” în topul preţurilor din judeţ.

“Chiar dacă salariile sunt mai mici decât cele din București, iar prețurile locuințelor sunt mai mari, percepția clujenilor față de orașul lor (Cluj-Napoca, n.red.) este una foarte bună. Potrivit studiului Storia.ro care a analizat percepția oamenilor asupra costului vieții din orașul și cartierul în care locuiesc, Cluj a ieșit pe locul doi în topul orașelor cu cel mai avantajos cost al vieții din România. Mulțumirea resimțită de clujeni față de stilul lor de viață reprezintă încă o explicație pentru faptul că sunt dispuși să scoată mai mulți bani din buzunare pentru o locuință în Cluj-Napoca”, continuă Sorin Bălan.

Vezi şi:

Orașele din România cu cel mai avantajos cost al vieții: Brașov, Cluj și Oradea. Percepția locuitorilor

 

Pentru apartamentele cu 3 și 4 camere, cele mai mari rate sunt în județul Constanța. La polul opus, Hunedoara este cel mai avantajos județ din România din punctul de vedere al ponderii pe care o are rata lunară de achiziție a unei locuințe în salariul mediu, indiferent de tipul de imobil achiziționat. La nivel național, achiziția unei locuințe în rate lunare prin programul Prima Casă reprezintă un cost echivalent cu valori între 20% și 46% din salariul lunar mediu net, în funcție de tipul de imobil cumpărat.În cazul unui credit ipotecar standard, rata lunară pentru cumpărarea unei locuințe variază între 19% și 44% din salariul mediu net la nivel național.

Menţionăm că, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză din decembrie 2016, câştigul salarial mediu net lunar va fi în 2017 de 2.392 lei la Cluj şi de 3121 în regiunea Bucureşti-Ilfov.
Clujean pe piaţa apartamentelor. Experienţa cumpărătorului
Cum resimte situaţia un locuitor din Cluj, care se pregăteşte să îşi ia credit de locuinţă şi caută apartament? Mai precis: în Cluj-Napoca sau în localităţile imediat învecinate (Floreşti, Baciu). „Dacă eşti IT-ist şi ai rată de 250 euro, asta nu prea te încurcă. Dar atâta timp cât preţurile sunt mari la achiziţia de apartament, rata e o povară, mai ales pentru noi, ceilalţi, ne-IT-iştii. Pentru acelaşi apartament în altă localitate plăteşti poate o rată de 100 de euro şi la Cluj trebuie să dai peste 200. Un calcul simplu matematic arată cam aşa: un apartament de două camere de 50 mp în zone similare costă în Oradea să zicem undeva la 45000 de euro, iar la Cluj apartamentul de 50 mp poate ajunge la 65000 de euro. La un calcul simplu, fără dobânzi, rata la 45000 pe 30 ani iese la 125 euro la Oradea şi la Cluj – 180. Acesta e calculul simplist, fără dobânzi şi alţi indicatori. Dar ca idee: un om care are acelaşi salariu şi în Cluj şi în Oradea are de tras mai mult la Cluj. Diferenţa e mare, în Cluj trebuie să suporţi o rată mult mult mai mare decât în alte localităţi”, sintetizează pentru Actualdecluj.ro o tânără chiriaşă din Cluj, care intenţionează să îşi achiziţioneze un apartament în acest an.

 

Nu are cele mai mari salarii, nici cel mai ridicat PIB

În Top cinci judeţe la creşterea PIB în intervalul 2012-2016 Clujul e pe primul loc cu un plus de 62%, urmat de Constanţa (56%), Prahova (42%), Ilfov (40%) şi Buzău (37%), potrivit unor date centralizate de ZF.ro. Însă cele mai puternice judeţe excluzând regiunea Bucureşti -Ilfov din punct de vedere al valorii PIB au fost în 2016  Constanţa (36,5 mld. lei), Timiş (35,4 mld. lei), Cluj (34,5 mld. lei), Prahova (30,8 mld. lei) şi Braşov (26 miliarde de lei). Datele au ca surse Institutul Național de Statistică și Comisia Națională de Prognoză.

Potrivit datelor de început de an, în România, bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe țară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ același nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa), arată datele companiei GfK.  Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a ajuns în Cluj la 4.931 euro în 2016, această sumă plasând județul pe locul 3 în clasament, în urma Capitalei (6.288 euro), dar și a Timișului, unde se înregistrează o medie de 4.987 euro. Citeşte mai multe AICI

De ceva vreme, municipiul Cluj-Napoca are cele mai scumpe apartamente din ţară, cu pretenţiile proprietarilor în creştere. Încă de acum un an, Actualdecluj.ro îi întreba pe reprezentanţii Imobiliare.ro, unul dintre cele mai mari portaluri imobiliare din ţară, care ar fi explicaţia din spatele pretenţiilor în creştere ale clujenilor, în condiţiile în care salariile celor mai mulţi dintre locuitorii oraşului nu au crescut exploziv şi nici calitatea mediului construit nu e tocmai impresionantă. „Clujul este victima unui efect de bogăţie”, sintetiza Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro. „Adică ceea ce se întâmplă se datorează în primul rând industriei IT, care e „pe val”, şi unui curent antreprenorial. Creşte consumul fără ca neaparat să existe considerabil mai mult cash în piaţă. Se creează o presiune pe ofertă, ceea ce duce la creşteri de preţ. Este puţin comun pentru o ţară de tipul României ca într-un oraş secundar preţul mediu al apartamentelor să fie mai mare ca în Capitală, în condiţiile unui salariu mediu net inferior, ca să nu vorbim de PIB”, preciza Crainic.

 

Vă redăm în continuare datele din analiza Storia.ro, pentru categorii de apartamente

Garsoniere

Rata lunară pentru o garsonieră consumă, în medie, 20% din salariul mediu net al unui angajat care a achiziționat o astfel de locuință prin programul Prima Casă. În cazul unui credit imobiliar standard, rata lunară a unei garsoniere reprezintă 19% din venitul lunar al unui angajat la nivel național.

Clujenii plătesc cele mai mari rate lunare, indiferent de modul de creditare ales. Astfel, pentru o garsonieră achiziționată prin programul Prima Casă, rata lunară este de 32% din salariul mediu net din județ și 30% din salariul lunar dacă e cumpărată prin credit imobiliar standard.

După județul Cluj, primele poziții sunt ocupate de Dolj, Iași, Mureș, Brașov, Bihor, Prahova și Brăila. Capitala se sitează pe poziția a 15-a.

La polul opus se găsește județul Hunedoara, unde achiziția unei locuințe cu o cameră consumă numai 10% din salariul unui angajat plătit cu salariul mediu la nivel județean, indiferent dacă este cumpărată prin Prima Casă sau prin credit standard.

Apartamentele cu 2 camere

Rata lunară pentru un apartament cu 2 camere consumă, în medie, 34% din salariul mediu net al unui angajat care a achiziționat o astfel de locuință prin programul Prima Casă. În cazul unui credit imobiliar standard, rata lunară pentru achiziția unei locuințe cu 2 camere reprezintă 32% din salariul lunar net al unui angajat.

Pentru o locuință cu 2 camere, un angajat clujean care obține salariul mediu net va plăti 47% din veniturile sale lunare net (dacă achiziționează locuința prin Prima Casă) și 45% dacă o va cumpăra prin credit imobiliar standard.

Imediat în clasamentul județean, urmează Constanța, Dolj, Timiș, Iași, Maramureș, Bihor și Brașov. Ratele cel mai puțin împovărătoare se găsesc în județele Hunedoara, Giurgiu, Harghita, Mehedinți și Teleorman.

Apartamentele cu 3 și 4 camere

În majoritatea județelor, costul unui apartament cu 3 camere este similiar cu cel al unui apartament cu 4 camere raportat la povara pe care ar reprezenta-o pentru un salariat plătit la nivelul salariului mediu din județ, în aceleași condiții de creditare.

Angajații constănteni care vor să-și cumpere un apartament cu 3 camere vor plăti o rată echivalentă cu 58% din salariul lunar dacă o achiziționează prin programul Prima casă. Dacă achiziția se face printr-un credit imobiliar standard, rata lunară va consuma numai 57% dn salariul lunar.

Pentru apartamentele cu 4 camere, un angajat care obține salariul mediu net din Constanța va plăti 46% din veniturile sale lunare nete (dacă achiziționează apartamentul prin Prima Casă) și 44% dacă va cumpăra locuința prin credit imobiliar standard (cu avans de 15%).

La polul opus este tot situația din județul Hunedoara, unde achiziția unui apartament cu 3 camere consumă doar 24% din salariul lunar din județ, dacă este cumpăra prin Prima Casă și numai 22% din salariu în cazul unui credit ipotecar standard. În același județ, locuințele cu 4 camere consumă 24% din salariul lunar din județ dacă aceasta se face prin Prima Casă și 22% dacă locuința este cumpărată prin credit ipotecar standard.

Valoarea ratelor lunare în Capitală

În București, unde există și cele mai mari salarii, achiziția unei garsoniere înseamnă o rată de 22% din salariul mediu din municipiu prin programul Prima Casă și 21% din salariul mediu net prin creditul imobiliar standard, peste media națională. Pentru achiziția unui locuințe cu 2 camere, rata lunară consumă doar o treime (34%) din salariul mediu din municipiu dacă locuința este cumpărată prin Prima Casă și 32% dacă este achiziționată prin credit ipotecar.

Achiziția unei locuințe cu 3 camere prin Prima Casă rata lunară este echivalentă cu 39% din salariul mediu lunar. În cazul unui credit ipotecar tot pentru 30 de ani, avansul minim este de 15%, iar rata lunară echivalează cu 43% din salariul mediu net al unui angajat din Capitală. Pentru apartamentele cu 4 camere, valoarea ratei prin programul Prima Casă este de 39%, respectiv 43% prin credit imobiliar.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.