Închide

Pontoane publice pe lacul Beliș-Fântânele

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - oct. 08, 2024 0 121

Trei pontoane publice vor fi amenajate pe  pe malurile laculul Beliș-Fântânele în cadrul proiectului pistelor de biciclete prin Apuseni, arată activiștii de la Someșul Nostru.

 

„Vom putea face plajă, înota și face sporturi nautice motorizate. 9.000 de clujeni am cerut acces public și debarcadere publice și la Tarnița, mai aproape de Cluj. Pontoanele apar în proiectul velo din Apuseni care unesc trei județe si sunt dotate cu dușuri și cabine de schimb. În general, cerem acces la mai multe lacuri la Someșul nostru, de la lac Florești, la lac Gilău și Someșu Cald”, au scris activiștii din cadrul grupului Someșul Nostru.

Potrivit acestora, proiectul pistelor de bicicletele „Velo Apuseni” aflat în prezent în faza studiului de fezabilitate și a documentațiilor tehnice la nivelul Consiliului Județean propune activități noi pe cele trei pontoane propuse – ponton Giurcuța de Sus două pontoane la Beliș. „Prin amenajarea acestora se încurajează practicarea unor activități de relaxare pe apă sau înotul și relaxarea pe micile plaje amenajate.”, se arată în proiect.

Consiliul Județean Cluj a depus în luna septembrie o solicitare la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj în vederea emiterii acordului de mediu necesar elaborării Studiului de Fezabilitate și a documentațiilor tehnice aferente proiectului inter-județean „Velo Apuseni” – Lot județul Cluj. Per total, proiectul implică realizarea a 227 km de piste de biciclete, desfășurate pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba. Minim 92,4 km de piste de biciclete din cadrul acestui proiect vor fi amenajați pe teritoriul județului Cluj. Conform proiectului, traseul propus va traversa nu mai puțin de opt comune clujene: Mărgău, Beliș, Mărișel, Rîșca, Călățele, Sâncraiu, Săcuieu și Poieni. Lucrările ar putea începe anul viitor.

Acordul de mediu pentru proiect este necesar având în vedere că zona de implementare a acestui proiect se suprapune cu ariile naturale protejate Parcul Natural Apuseni și Munții Apuseni-Vlădeasa, pentru care legislația de profil prevede o evaluare a impactului pe care proiectele publice de acest tip îl pot avea asupra mediului.

Valoarea contractului de finanțare pentru Velo Apuseni este de 110 milioane de lei, banii fiind asigurați, în proporție de 100%, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Contractului de proiectareși asistență tehnică  a fost adjudecat către biroul K&K Studio de Proiectare la valoarea de 1.688.500 lei fără TVA, în 2023.

 

FOTO ilustrativ, sursa: octopus-2b pontoane.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare