Închide

Polonia se pregătește să primească un milion de refugiați dacă începe războiul în Ucraina

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - feb. 21, 2022 0 180

Potrivit estimărilor autorităților americane, Rusia a crescut numărul de soldați cu 7.000 în ultimele zile. Aceasta înseamnă că există deja peste 150.000 de militari la granița ruso-ucraineană. Vladimir Putin aspiră să creeze o nouă arhitectură europeană de securitate care să-i recunoască sfera de influență în spațiul post-sovietic, transmite publicația spaniolă La Razon, preluată de Rador.

Polonia, un mare aliat al Ucrainei, a ajuns în prima linie diplomatică. Varșovia și-a arătat sprijinul pentru Kiev, oferind chiar și echipamente militare în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, guvernul lui Mateusz Morawiecki a adoptat o rezoluție privind transferul gratuit al proprietăților militare către Forțele Armate ale Ucrainei. Guvernul a mutat pe teritoriul ucrainean muniție, rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, mortiere, lansatoare de grenade și drone de producție poloneză. „Vrem să sprijinim Ucraina cu arme defensive. În cazul unui atac, acel sprijin ar fi de cea mai mare importanță”, a subliniat Błaszczak.

Ucraina are 535 de kilometri de graniță cu Polonia. Se estimează că un milion și jumătate de ucraineni trăiesc în Polonia. Serviciile de informații americane estimează că între unul și până la cinci milioane de ucraineni ar putea părăsi țara în caz de război. În Polonia, guvernatorii provinciilor au început deja contacte cu primarii pentru a solicita o listă a locurilor de cazare pentru refugiați, numărul de persoane care ar putea fi admise și costurile. Morawiecki a declarat că, în caz de agresiune rusă, va desemna o echipă specială formată din viceminiștri din diverse ministere, care va pregăti „locuri de cazare, logistică, infrastructură și transport”, dar și în domeniul educațional și al sănătății pe termen lung. Varșovia asigură că este pregătită să primească un milion de oameni, relatează g4media.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare