Închide

Politică verde cu reduceri la impozite și taxe pentru clujenii care vor face investiții în acoperișuri verzi. Se va aplica din 2026

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 23, 2024 0 233

Până la finalul acestui an, Primăria trebuie să definitiveze planul pentru neutralitate climatică pe care se angajează să îl pună în aplicare în cadrul inițiativei „100 de orașe neutre din punct de vedere climatic”, până în 2030. Potrivit primarului Emil Boc, se lucrează și la o politică locală prin care, începând din 2026, clujenii care vor instala acoperișuri verzi pe clădiri să beneficieze de deduceri de taxe și impozite locale.

Deja orașul și-a fixat ca termen până în 2028 pentru ca toată flota publică de mijloace de transport în comun să fie electrică, nepoluantă.

„Pentru cei care instalează acoperișuri verzi, lucrăm la o politică în așa fel încât să aibă o deducere fiscală, fie că face un acoperiș verde, fie că instalează un perete verde. Noi vom da primul semnal cu parkingul de la Primărie. În sfârșit am primit proiectul și urmează să facem licitația (…) Mai greu cu eolienele, dar cu Termoficarea avem un proiect și cu pompele de căldură. Mai e componenta de Hidrogen. Vom finanța, pe lângă autobuzele electrice cu hidrogen și o stație prin care să producem energie bazată pe hidrogen pe care să o folosim și pentru autobuze, dar și pentru industrie sau pentru termoficare”, a declarat public primarul Emil Boc, în cadrul unui eveniment de prezentare a unui acoperiș verde cu fotovoltaice instalat pe un parking public din Cluj.

Vezi și: Cluj-Napoca, selectat de Comisia Europeană ca oraș pilot în cadrul programului Net Zero Cities, singurul din România pe listă

Tot în Cluj-Napoca, se caută soluții și pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe, în așa fel încât asociațiile să primească compensații pentru energia produsă. Potrivit primarului, în prezent nu există soluții tehnice pentru montarea panourilor,  în așa fel încât să scadă consumul imobilelor, însă se va perfecta o schemă și pentru aceste blocuri comuniste, mai ales că, potrivit studiilor, clădirile sunt cele care poluează cel mai mult în oraș și nu traficul, situat pe locul doi.

Ambiția municipalității este și ca toate clădirile publice din Cluj să aibă fotovoltaice/acoperișuri verzi până în 2030.

Primăria mai are un proiect de 50 de milioane de euro din fonduri PNRR pentru Regia de Termoficare, proiect prin care societatea Consiliului Local urmează să producă energie nepoluantă și mult mai ieftină.

“Pompele de căldură sunt complementare panourilor fotovoltaice pentru că cel mai eficient ca să produci energie este să o treci în consum, nu o să o pui rețea. Altfel, pierzi o componentă. Produci, folosești pompa de căldură să produci gigacaloria și să o pui în rețea. Mai ieftin și mai nepoluant. La asta lucrăm cu Regia de Termoficare prin proiectele cu finanțare din fonduri nerambursabile ca până în 2031 să atingem aceste deziderate. Fiecare plătește acum cât consumă iar prețurile în sistem centralizat vor scădea. O să fie un transfer natural către termoficare și oamenii vor cere să se rebranșeze”, a explicat și viceprimarul Dan Tarcea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare