Liberalul Mircea Abrudean, propus pentru șefia interimară a Senatului / Maria Forna, avansată pentru funcția de Prefect al Clujului / Care sunt mizele în PNL, după ce Bolojan va prelua președinția țării
ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 10, 2025 0 463

Demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al țării și faptul că locul său urmează să fie preluat de actualul șef al Senatului, liberalul Ilie Bolojan, deschide o nouă competiție în PNL, pe de-o parte pentru șefia partidului (funcție la care râvnește și primarul Clujului, Emil Boc), pe de altă parte pentru o serie de funcții politice și administrative, precum cele de prefecți, secretari de stat, șefi de instituții etc.
Conform surselor ActualdeCluj, PNL Cluj a avut luni dupa-masa ședință a Biroului Politic Județean (BPJ), iar prima decizie o vizează pe Maria Forna (în prezent consilier județean), care va fi propusă pentru funcția de prefect. Conform algoritmului politic și înțelegerii din coaliția de guvernare, poziția de prefect pentru județul Cluj revine liberalilor, iar în ședința BPJ s-a decis ca Maria Forna să fie nominalizată pentru a ocupa postul.
Maria Forna este omul de încredere al președintelui PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, iar inițial avea în plan și a făcut demersuri pentru a ocupa poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Numai că președintele Alin Tișe l-a preferat pe Radu Rațiu (care a și preluat recent funcția de vicepreședinte al administrației județene). Unii liberali clujeni sunt de părere că Maria Forna n-ar deține experiența juridică și administrativă care să o recomande pentru o poziție atât de înaltă. Trebuie spus că aceasta se află la al doilea mandat de consilier județean, mandat care i-a asigurat și un loc de conducere la nivelul ATOP (Autoritatea teritorială de Ordine Publică). A fost președinte al organizației de tineret a PNL Cluj și consilier al eurodeputatului Daniel Buda.
Maria Forna a confirmat pentru Actual de Cluj că a va fi propusă la nivel central pentru funcția de prefect al Clujului. Propunerea liberalilor clujeni ar urma să fie aprobată la nivelul organizației centrale a partidului, care mai departe o va înainte spre aprobare la nivel guvernamental.
Un alt subiect pe ordinea de zi a ședinței BPJ de luni l-a vizat pe actualul senator clujean Mircea Abrudean. În prezent, acesta ocupă o funcție de de vicepreședinte în cadrul Senatului, astfel că el ar putea să preia în regim interimar poziția de președinte, după plecarea lui Ilie Bolojan. Conducerea PNL Cluj a decis, conform surselor Actual de Cluj, să-l sprijine pe Abrudean pentru preluarea șefiei Senatului.
În cazul lui Abrudean, mai mulți liberali clujeni l-au acuzat pe acesta de practici suspecte în campania pentru alegerile parlamentare. Conform surselor Actual de Cluj, în partid au existat discuții legat de faptul că acesta și-a început campania electorală cu aproximativ două luni înainte de startul oficial, împânzind județul cu panouri electorale de dimensiuni uriașe, amplasate în cele mai strategice/vizibile locuri. Una dintre controverse se referă la sumele pe care Abrudean le-a învârtit în perioada precampaniei electorale. Liberalii clujeni – printre care cel mai vocal ar fi fost deputatul Radu Moisin – au indicat în partid sume care s-ar apropia de jumătate de milion de Euro. Alți liberali care au candidat sau care au lucrat în campanii electorale au afirmat, pentru Actual de Cluj (sub protecția anonimatului), că Abrudean ar fi cheltuit sume exorbitante (circa jumătate de milion de euro), în contextul în care panotajul electoral poate varia între 5.000 -15.000 de Euro, în funcție de amploare, de dimensiunea localității etc. Calculând un preț mediu, aplicat celor 81 de unități administrativ teritoriale câte numără județul Cluj, s-a concluzionat că Abrudean ar fi putut ajunge lejer spre 500.000 de euro, existând întrebarea evidentă, de unde a beneficiat de atâția bani, informații asupra cărora vom reveni.