Închide

Platformă de recrutare: Clujul, orașul cu cele mai multe locuri de muncă după București/ Târg de job-uri cu zeci de companii în octombrie

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 28, 2022 0 264

Jumătate din joburile disponibile în această perioadă se adresează candidaților din București, iar pe următoarele locuri sunt companii din Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, arată analiza platformei de recrutare eJobs. Peste câteva zile, în oraș are loc un târg de job-uri unde participă aproximativ 60 de angajatori care au nevoie de oameni.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică, efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii iulie 2022 a fost de 275107 persoane, în creștere cu
434 persoane comparativ cu sfârșitul lunii iunie 2022 și cu 9580 persoane mai multe față de luna
corespunzătoare din anul 2021.

Aproximativ 35.000 de joburi noi au fost postate în luna septembrie pe platforma de recrutare eJobs.ro. Dintre acestea, 7.4% sunt locuri de muncă exclusiv remote și 6.8% se adresează candidaților care vor să lucreze în străinătate. Pentru Cluj-Napoca, apar acum active 5952 de locuri de muncă.

Un element de noutate al ultimei luni este legat de evoluția joburilor, pe domenii, spun autorii studiului. Astfel, în timp ce retailul marchează o temperare a nevoii de candidați noi, sectoare precum serviciile, industria alimentară sau turismul înregistrează un număr mai mare de locuri de muncă scoase pe piață comparativ cu lunile anterioare. Dintre acestea, turismul a crescut cel mai mult, în luna septembrie fiind al patrulea cel mai activ domeniu, din punctul de vedere al angajărilor, după comerț, servicii și industria alimentară.

„Această dinamică nu afectează însă poziția de lider a retailului, care, cu aproape 8.000 de joburi noi, rămâne cel mai mare angajator din economie, nu doar din perspectiva volumului, ci și a ratei de penetrare – este domeniul cu cea mai extinsă prezență, din punct de vedere geografic, dar și al adresabilității către toate categoriile de candidați, de la entry level până la top management”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Jumătate din joburile disponibile se adresează candidaților din București, urmând cele postate de angajatorii din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Constanța. 2.400 de locuri de muncă remote au fost postate în luna septembrie și puțin peste 2.200 au intrat în categoria „joburi în străinătate”. Entry level (0 – 2 ani de experiență) și mid – level (2 – 5 ani de experiență) sunt categoriile de candidați care au, în acest moment, cele mai multe oportunități de angajare în piață.

În ceea ce privește aplicările, septembrie este luna în care interesul candidaților pentru joburile remote a atins cel mai ridicat nivel din acest an. 130.000 de aplicări, reprezentând 15% din numărul total, au mers către locurile de muncă remote, arată analiza. Aproape jumătate au fost adunate de angajatorii din call – center / BPO și 40.000 de către cei din IT / Telecom. Advertising / marketing / PR, servicii și financiar – bancar au fost alte trei domenii spre care s-au orientat candidații care își doresc să lucreze de acasă. „Dacă și-a imaginat cineva că vremea remote-ului a trecut și că există o dorință la unison a angajaților și a angajatorilor de a reveni la birou, iată că cifrele arată că tendința este de a menține pentru o perioadă de timp nederminată acest mod de a lucra. Tocmai de aceea, companiile au început să transforme în beneficiu pentru angajați posibilitatea de a lucra de acasă permanent sau un anumit număr de zile pe săptămână. Până la finalul anului, ne așteptăm să crească atât numărul de astfel de joburi, cât și numărul de aplicări atrase”, explică Roxana Drăghici. În acest moment, mai mult de 2.600 de locuri de muncă de acasă sunt disponibile pe eJobs.ro.

La nivel general, domeniile care au suscitat cel mai mult interesul candidaților în luna septembrie au fost retailul, call center / BPO, servicii, IT / telecom și banking.

În acest moment, peste 35.000 de joburi sunt disponibile pe eJobs.ro.

Târg de job-uri pentru 5000 de candidați

Zeci de companii vin la un târg de job-uri la începutul lunii viitoare. Târgul de Cariere se întoarce cu un nou sezon, iar primul eveniment al ediției de toamnă va avea loc la Cluj-Napoca, în 5 și 6 octombrie. La evenimentul vor participa 60 de companii din diverse domenii de activitate și-au confirmat deja prezența, sunt așteptați aproximativ 5000 de candidați.

Printre acestea se află și Michelin sau Bosch, alte companii din domeniile producție și tehnică ca Emerson, TenarisSilcotub sau Hanna Instruments. O ofertă variată de locuri de muncă propun și companiile din domeniul IT prezente la eveniment, spun organizatorii. Take Off Labs, Veeam, Generix Group România sau FME sunt doar câteva dintre brandurile care așteaptă cu nerăbdare candidații la Sala Polivalentă.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare