Închide

Piațetă nouă în Cluj-Napoca la jumătate de mileniu de la Reforma Protestantă

Administrație by Actual de Cluj - oct. 31, 2017 1 824

Piața care găzduiește statuia Sfântului Gheorghe din Cluj-Napoca, între recent reabilitata biserică reformată și Liceul Teologic Reformat, se va numi „Piațeta Jean Calvin”, anunță azi Primăria Cluj-Napoca.

Decizia vine la o jumătate de mileniu de la Reforma Protestantă „și este un prilej bun de a cinsti acest personaj marcant, Jean Calvin, care a jucat un rol definitoriu în viața spirituală a Europei”, explică municipalitatea, care adaugă: „ziua Reformei este o sărbătoare religioasă a zilei de 31 octombrie în amintirea Reformei, sărbătoare ținută de Lutherani și de câteva comunități de Biserici Reformate”.

Jean Calvin a fost un preot catolic francez, care a aderat mai întâi la protestantismul luteran, apoi a dus mai departe ideile lui Martin Luther, și a fost unul dintre cei mai mari teologi ai secolului al XVI-lea. Opera sa teologică și vasta activitate clericală îl plasează pe acesta în rândul fondatorilor de confesiuni.

Primăria a profitat de ocazie ca să aprecieze Biserica Reformată pentru lucrările de renovare și conservare a mai multor imobile istorice din proprietatea sa, între care institutul teologic protestant din piața Avram Iancu, bisericile reformate din Iris și Someșeni, liceul teoretic „Apaczai Csere Janos” sau Biserica Reformată cu Cocoș de pe Calea Moților.

Cam la atât se rezumă eforturile Primăriei în ce privește noua piațetă – faptul că-i dă un nume. De amenajări – poate câteva bănci, flori sau altceva – deocamdată nu poate fi vorba.

  • Un comentariu

    Scrie un comentariu