Închide

Piața muncii pentru tineri, în domeniul momentului. Student la Mate-Info în Cluj: „În zona IT, ofertele de job-uri sunt destul de atractive, chiar și în timpul facultății”

Economie by Actual de Cluj - ian. 16, 2023 0 380

Cu aproape jumătate dintre angajați având între 16 și 34 de ani (conform datelor din industrie), IT&C-ul e unul dintre cele mai „tinere” sectoare din piața muncii, notează G4Media, care prezintă o schiță a pieței muncii pentru începători, trasată cu date din industria de Recrutare și așa cum se vede ea din exeperiența unui student care se pregătește să intre în câmpul muncii. E un domeniu care capătă tot mai multă importanță, cu cifre majorate de la un an la altul, iar în «Servicii în tehnologia informaţiei » se înregistrează cele mai mari salarii din România, la un nivel dublu față de media națională. Pe de altă parte, industria se confruntă de ceva vreme cu deficit de personal, iar mulți studenți cu specializări în Tehnologie sunt recrutați de companii încă din timpul facultății.

Firmele locale anunță constant locuri de muncă disponibile. Ce înseamnă asta pentru tinerii care se gândesc să își înceapă cariera în IT? Robert Asavastei e student la Matematică-Informatică, în Cluj, și se gândește să înceapă deja să lucreze în domeniu, cum o fac, de altfel, și câțiva dintre colegii săi. Acesta a trasat o “schiță” din piața muncii, așa cum se vede ea între orele de la facultate.

“Oportunitățile din piața muncii pentru studenții de la Info și pentru cei de la Mate-Info sunt foarte diversificate”, spune Robert, încă din start. “Zona de IT a evoluat foarte mult, practic în aproape orice domeniu există și partea asta, cu o echipă creată special. Poate fi destul de dificil pentru unii studenți să își dea seama ce vor să facă, pentru că, datorită acestei expansiuni a domeniului, există foarte multe zone în care poți să lucrezi, iar despre unele poate nici nu înveți la facultate”, spune Robert.

El însuși recunoaște că încă abia a început explorările. “Prietenii mă întrebau: ce vrei să faci după facultate? Le zic că vreau să fiu IT-ist, asta îmi place, asta vreau să fac. Mă întrebau – ok, vrei să fii IT-ist, dar ce anume, mai precis? Nu știu să le răspund. Încă nu am ajuns în punctul în care să experimentez mai multe lucruri. Acesta poate fi un impediment pentru studenți”, amintește tânărul.

Acesta menționează că, din punct de vedere financiar, piața e foarte interesantă, încă de la nivelul studenției. „În zona IT, ofertele de job-uri sunt destul de atractive, chiar și în timpul facultății angajându-te poți câștiga o sumă de bani destul de frumoasă ”, spune Robert. Și, în afară de job-uri, mai sunt și internship-urile. “IT-iștii sunt bine plătiți, iar la unele firme și internship-urile pot fi plătite. Chiar dacă nu rămâi acolo după această perioadă scurtă, nu e timp pierdut și câștigi și foarte multă experiență”, arată Robert.

Acesta mai atinge totuși un aspect, în care studenții ar putea avea dificultăți, iar acesta e legat de primul “prag” înspre job: Interviul de angajare. “Zona de job-uri din IT e foarte ok pentru studenți, important e să treci peste tracul de a avea un interviu și de a a primi un refuz”, spune studentul. Acesta menționează că, în acest sector, există și o particularitate: interviul poate conține și partea de practică.
Dar, per total, în IT… “Lucrurile stau foarte bine pentru studenți și cred că, pentru o perioadă destul de lungă, așa va rămâne”, conchide Robert.

Cum se împacă studenția cu munca?

Câțiva dintre colegi lucrează deja, chiar dacă nu foarte mulți, spune el. “Un număr destul de mic dintre colegii mei lucrează cât sunt studenți. Majoritatea ne dorim ca în timpul facultății să ne dezvoltam fie pe partea personală, fie pe partea de soft skills – cum ar fi public speaking, spre exemplu”, spune studentul.
„Este destul de dificil să lucrezi în timpul facultății, mai ales pentru că orarul este mai haotic decât cel din liceu. Astfel, devine foarte greu să lucrezi 6-8 ore constant, dar dacă îți dorești foarte mult, din diverse motive, este fezabil. Totodată, eu sunt de principiul că avem toată viața să muncim și că studenția reprezintă o oportunitate bună de a ne dezvolta pe alte planuri și de a profita de ceea ce ne oferă facultatea și lumea din jurul nostru”, spune Robert.

Cifre din piața muncii. Ce salarii se oferă?

Studenții pot alege din sute de job-uri în IT, chiar la început de an. Spre exemplu, din cele peste 14.000 de joburi postate pe eJobs.ro de la începutul anului și până acum, aproximativ 10.000 au fost pentru segmentul entry level. Dintre acestea, peste 800 au fost postate de angajatorii din IT. Media salarială netă în IT, la nivel național, este de 6.000 de lei pe lună, iar pentru angajații entry level de 4.000 de lei net, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs. Adică aceștia pot câștiga, încă de la început, cam cât e salariul mediu net în România.

“În perioada 1-10 ianuarie 2023 au fost înregistrate 314.000 de aplicări. 99.000 au venit din categoria de vârstă 18-24 de ani, iar IT-ul a fost al treilea cel mai căutat domeniu de către tineri, după retail și call center / BPO”, a transmis Ana Călugăru, de la eJobs.

De altfel, statisticile oficiale arată că industria oferă cele mai mari salarii. Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în luna noiembrie 2022, câştigul salarial mediu net în România a fost de 4.141 lei, iar valoarea cea mai mare s-a înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice): 10.329 de lei (în creștere de la 9427 lei luna precedentă), adică un nivel mai mult decât dublu față de medie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu