Închide

Persoane cu dizabilități – „statui vii”, pe Bulevardul Eroilor. Organizator de eveniment artistic: „De prea multe ori oamenii trec pe lângă noi ca pe lângă statui, nu își dau seama că acolo e un om”

ActualitateSocialTop News by Kristina Reştea - mai 18, 2017 0 521

 

Mic blocaj pe Bulevardul Eroilor, joi în jurul orei prânzului: câțiva clujeni s-au aliniat în fața unor statui vivante, cu smartphone-urile pregătite pentru poze. Un scriitor, un zugrav, doi îndrăgostiți – statui albe și vii. Nu, nu au venit încă Zilele Clujului, momentul din an când apar de obicei statuile de felul acesta prin oraș și nici mimii care le întruchipează nu sunt cei pe care v-ați obișnuit să îi vedeți: sunt persoane cu dizabilități, venite tocmai din Baia Mare la Cluj, pentru acțiunea artistică.

 

 

Este vorba de o acțiune demarată de Asociația Esperando, înființată în 2001 în Baia Mare de părinții unor copii cu dizabilități. „Facem zi de zi recuperări fizice și activități educaționale pentru cei care vin la centrul nostru. Sunt persoane care au dizabilități fizice și asociate, dizabilități fizice grave, unii au paralizii cerebrale. Ei lucrează zi de zi, fac gimnastică medicală, tot ce ține de recuperare, plus educație specializată”, spune Daniel Filipaș, reprezentantul asociației, care nu a venit în calitate de „statuie”, ci de fotograf și manager.  Cei care participă la activitățile din Baia Mare au de la câteva săptămâni la peste 50 de ani.

 

 

 

„Aceasta cu statuile vivante e o acțiune nouă pentru noi. Acum o săptămână am ieșit în Baia Mare să facem testul. Am vrut să îl arătăm orașului nostru și a prins frumos. La Baia Mare sunt mai rare evenimentele și acesta a fost primit extraordinar”, spune reprezentantul asociației. De ce o acțiune cu statui vii? „Ne-am gândit că de prea multe ori oamenii trec pe lângă noi ca pe lângă statui; treci pe lângă persoane cu dizabilități și nu le bagi în seamă, întorci capul, te gândești „Doamne ferește!”, nu îți dai seama că acolo e un om, un suflet, un om cu sentimente, cu vise, cu dorințe, cu iubire, cu lucruri pe care le simțim toți. Sunt oameni frumoși. Măcar așa îi băgăm în seamă. Poate că oamenii vor începe să se uite mai des spre semenii lor cu dizabilități”, spune Filipaș.

Participanții la activitățile asociației au serbări anuale și alte acțiuni artistice, așa că au început să se obișnuiască cu publicul. „De ceva vreme am trecut la alt nivel: de 2-3 ani facem spectacole, au dansat pe scenă dansuri populare alături de profesioniști, chiar dacă unii au fost în fotoliu rulant, au avut ei numere ale lor. Așa că sunt deja un pic obișnuiți cu genul ăsta de manifestări artistice. Chiar și partea asta cu a sta nemișcați sau aproximativ nemișcați le e un pic familiară, pentru că anul trecut au fost manechine în vitrine în magazin”, completează Filipaș. „Am vrut să venim la Cluj, Clujul e capitala Ardealului și oraș de suflet, e un fel de templu al Ardealului, iar noi am zis că ținând cont că în Cluj se întâmplă mereu lucruri deosebite credem că merita să venim și să îi dăm tributul”, spune Filipaș despre alegerea destinației.

Mesajul? „Persoanele cu dizabilități pot să facă lucruri deosebite, sunt oameni frumoși care fac mereu lucruri speciale. Gândiți-vă că unii dintre ei fac gimnastică zilnic, de 18-20 de ani. Părem statui unori, dar suntem suflete și oameni”, transmite reprezentantul Asociației Esperando.

Dana, Renata, Călin, Dragoș – maestru bucătar sunt pe Bulevard și tocmai au luat o pauză. „Am venit pentru activitatea cu statui vii, pentru prima dată la Cluj. Am fost și la Baia Mare și a fost bine. Aici la Cluj e aglomerație un pic, dar e bine și aici. La Baia Mare mai avem activități din acestea, mergem la teatru, facem scenete”, spune Renata, din echipa „statuilor”. Tot ea ne explică și personajele. „Suntem îndrăgostita și îndrăgostitul, muzicieni, scriitori”, completează Renata. „Stăm până după-amiază. O oră și plecăm”, ne explică Dragoș.

Tot un mesaj de toleranță la Cluj:

Olimpiada altfel. Cel mai mare eveniment de Ziua Sindromului Down la Cluj: luptele şi bucuriile familiilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.