Închide

Patru reținuți după zecile de percheziții ale procurorilor anticorupție în mai multe județe, inclusiv Clujul, în cazul Casei de Comerț Unirea SA, între care și fosta directoare, o clujeancă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 11, 2024 0 182

Patru reținuți după zecile de percheziții ale procurorilor anticorupție în mai multe județe, inclusiv Clujul, în cazul Casei de Comerț Unirea SA.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de ieri, față de patru inculpați. Unul este Mariana Cotoi (foto), la data faptei director general al Societății Naționale ”Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA, acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. Cotoi a fost demisă de la șefia Casei Unirea SA în februarie.

Alături de aceasta a fost reținute trei persoane fizice fără calitate specială, ale căror nume nu au fost făcute publice, doar inițialele, administratori ai unor societăți comerciale, acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În 2023, pe tot parcursul anului, Cotoi în calitatea menționată anterior, prin încălcarea legii, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în derularea operațiunilor, exercitându-și cu rea-credință mandatul de director general, contrar intereselor societății ”și în lipsa oricărei prudențe și diligențe specifice unui bun administrator”, după cuma rată DNA, în ceea ce privește încheierea contractelor și derularea operațiunilor Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea și mai multe societăți comerciale.
Astfel, inculpata Cotoi Mariana ar fi folosit Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea ca un intermediar între societăți care acționau ca vânzător sau cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv și care ar fi condus la prejudicierea societății comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea SA cu aproximativ 45 milioane de lei, adică 9 milioane de euro. ”Cu titlu de exemplu”, spun procurorii, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantități de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui de un litru, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul MVA care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui de un litru. În 14 august 2023 Cotoi ar fi aprobat tranzacțiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel inculpatul MVA ar fi emis două facturi către Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA în valoare totală de 315.315 lei și având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui de un litru, precum și avizele de însoțire a mărfurilor, deși societatea furnizoare nu deținea aceste mărfuri și nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoțire a mărfurilor. ”Ulterior, deși niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepționat mărfurile și nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operațiunii, inculpata Cotoi Mariana ar fi confirmat operațiunile prin semnarea celor două facturi și a avizelor de însoțire a mărfurilor aferente, și chiar ar fi emis două declarații de conformitate privind salubritatea produselor”, spun procurorii.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Ieri Cotoi și doi inculpați urmau să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În februarie, înainte să o demită pe Cotoi dinfuncție, Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a constatat deficienţe şi nereguli în activitatea managementului societăţii Casa Română de Comerţ Agroalimentar ”Unirea”, în urma unui control derulat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024. Printre acestea se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporţie mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni, potrivit datelor furnizate de MADR. Controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistra facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse. ”Peste 95% din această sumă reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăţi comerciale partenere (clienţi). Precizăm că din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăţi comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea Casa Unirea înregistrează şi peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă şi neîncasată având scadenţa la data de 24.07.2023”, se arăta în documentul transmis la acea vreme de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, pe durata controlului, Cotoi nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale. ”S-a constatat că produsele achiziţionate de Casa Unirea şi comercializate ulterior provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internaţional, din producţie UE sau non UE, iar cele achiziţionate de la fermieri sau producători români sunt într-o proporţie nesemnificativă, fapt ce denotă îndepărtarea managementului de la obiectivul avut în vedere de acţionarul unic atunci când a fost creată această societate, acela de a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România”, se arăta în raportul de control al MADR.

 

Cotoi a fost director al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale din Cluj între 2014 și 2019, și din 2021. În 2013 a lucrat la Compania de Salubritate dinCâmpia Turzii, iar anterior a fost managerul unui hotel deținut de compania lui Ioan Bene, Ben&Ben Company SRL. Timp de trei ani, din 1998, a fost angajată la Direcția de Agricultură și Alimentație din Cluj. Este licențiată în agricultură la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, unde a urmat și cursuri postuniversitare în ameliorarea plantelor.

Cotoi deține două terenuri în Chinteni și Popești, cumpărate în 2007 și respectiv 2018. Are și un apartament în Cluj-Napoca dobândit prin cumpărare în anul 2000, o casă de locuit în Chinteni și o alta în Popești. A ajuns la șefia Casei Unirea în 2022, o dată cu revenirea lui Petre Daea la conducerea ministerului Agriculturii. A fost pentru o vreme vicepreședinte ALDE Cluj. Citește și:

Clujul a mai primit un loc important în Guvern. ALDE are secretar de stat în Ministerul Dezvoltării

Nici un comentariu

Scrie un comentariu