Închide

Păsulă cu hospă din Marin, cocoradă cu brânză de oaie și cozi de ceapă din Sieu Odorhei, alivenci de toplița sau chigala cu cartofi și macaroane de Borșa preparate la o universitate din Cluj

Educaţie by Mihai Prodan - mai 25, 2021 0 486

Păsulă cu hospă din Marin, cocoradă cu brânză de oaie și cozi de ceapă din Sieu Odorhei, alivenci de toplița sau chigala cu cartofi și macaroane de Borșa – sunt câteva dintre produsele tradiționale din mai multe sate din Ardeal, preparate de studenții unei universități și prezentate mâine într-un eveniment de tradiție.

Preparate tradiționale din bucătăria transilvană vor fi prezentate de peste 20 de studenți ai Facultății de Agricultură, de la USAMV Cluj-Napoca, într-un eveniment programat vineri la universitate. Evenimentul va fi găzduit, la fel ca în anii de dinainte de pandemie, de către Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campusul universității. ”Va fi o călătorie inițiatică în trecutul gastronomic al satelor de baștină ale studenților noștri pentru descoperirea gustului de altădată al bucătăriei părinților, bunicilor și strămoșilor lor pentru salvarea de la uitare a unui patrimoniu culinar țărănesc excepțional”, spune coordonatorul proiectului, conferențiarul Avram Fițiu. ”Vă garantăm o călătorie autentică care o să vă desfete papilele senzoriale într-un recital unic de degustare din Cluj în Mureș, din Alba în Maramureș, din Harghita în Sălaj”, promite el.

Între rețete se numără păsula cu hospă de Marin, gușa fiartă cu boia și usturoi, cocorada cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, dar și zama de măcriș sau alivencile de Toplița. Toate produsele vor fi jurizate de trei experți în gastronomie tradițională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.